Få gaysyrror i årets Prideparad

Få gaysyrror i årets Prideparad
Gaysyrrorna har cirka 60-70 medlemmar över hela landet. Endast sju deltog i årets Prideparad. Foto: Ludvig Asklöf

Genom ett regnigt Stockholm marscherade i år endast sju representanter för Gaysyrrorna i lördagens Prideparad. Inom föreningen verkar man vara tämligen överens om att årets Pridefestival förlorade på att vara öppen för alla.

– Många av oss tycker att det har blivit lite för mycket  ”Vattenfestival” över priden. Man får inte längre känslan av att som hbtq-person tillhöra majoriteten. Eller som en kvinna sa: ”Det är en ovanlig situation att behöva mota bort tolvåringar som dyker ner i kondomburken”.

Det säger Mia Löfgren som är talesperson för Riksföreningen för hbtq-sjuksköterskor.

Tema öppenhet

Tidigare år har de som velat delta i olika arrangemang och se artisterna tvingats betala inträde. I år var temat öppenhet och Pridefestivalen var gratis för alla, vilket bland annat lockade en mängd skollediga ungdomar som inte hade någon annanstans att vara.

– Visst, det finns en fördel med att festivalen är öppen för alla. Två världar möts och kan integreras till en. Men att komma ut är en process och att få vara med likasinnade ger styrka att våga leva sitt liv som man vill resten av året. Jag tror att många den här gången inte vågade leva ut sin identitet eftersom de, till skillnad mot tidigare år, kände att de tillhörde en minoritet, säger Mia Löfgren.

Inget tält

Att så få deltog i själva paraden tror hon dock inte bara beror på att färre kände sig lockade att besöka årets festival. Tidigare år har Gaysyrrorna haft ett eget festivaltält och annonserat i olika medier för att få så många som möjligt att engagera sig i priden. Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening brukar även de finnas representerade i samma tält. Men av olika privata skäl inom föreningen hade man i år ingen möjlighet att sätta upp ett eget tält. Även annonseringen uteblev.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida