För tredje året i rad ökar sjukfrånvaron i kommuner och landsting

För tredje året i rad ökar sjukfrånvaron i kommuner och landsting
Det är främst den dåliga arbetsmiljön som leder till ökade sjukskrivningar, anser Maria Bäckman, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västernorrland. Foto: Ulf Huett

"Många är på bristningsgränsen. De får fysiska och psykiska besvär av att ständigt vistas i de här stressade och pressade verksamheterna".

Det säger Maria Bäckman, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västernorrland, som är ett av de län där sjuktalen ökat som allra mest på senare år, enligt färsk statistik som Sveriges kommuner och landsting publicerar i dag.

Inget ljus i tunneln

I landstinget Västernorrland har den totala sjukfrånvaron ökat från 5,7 till 6,6 procent mellan åren 2013 och 2014. Långtidssjukskrivningarna har ökat med drygt 14 procentenheter, från 33,3 till 47,6 procent.

– Vet man att man måste jobba hårt under en begränsad tid brukar det gå bra, men här rullar det ju på år för år och vi ser inget ljus i tunneln. Det är ständigt överbeläggningar, vi har hela tiden kolleger som slutar, och är alltid underbemannade. När man har töjt och pressat sig allt för länge slutar det med utmattningssyndrom, säger Maria Bäckman.

Hon berättar att det inte går en dag utan att de tar upp problemet med underbemanningen och den dåliga arbetsmiljön med olika tjänstemän i ledande positioner.

Nyexade söker sig bort från landstingen

– Standardfrasen som ges är att de jobbar på lång och kort sikt. Cheferna var säkra på att det skulle ordna sig till sommaren när de nyexaminerade kommer ut. Men nu meddelar sjusköterskorna glatt att de har fått bättre jobb i kommunerna, med bättre betalt, dagtid och bara behöver jobba var åttonde helg. Även trotjänarna på sjukhusen, som man aldrig trodde skulle röra på sig, söker sig nu till andra jobb med bättre villkor, säger Maria Bäckman.

Även i kommunerna i Västernorrland har sjukfrånvaron ökat, vilket Maria Bäckman tror hänger samman med den omorganisation av hemsjukvården som gjordes våren 2014. Från att i många år varit kommunalt driven tog landstinget över, vilket lett till rotation och vantrivsel hos framför allt distriktssköterskorna.

Förutom i Västernorrland är sjukfrånvaron totalt sett som allra högst i Västra Götalandsregionen, Värmland och Dalarna. Landstingen i Kronoborg och Kalmar har lägst total sjukfrånvaro, 4,4 procent i båda landstingen.

Men i en lång rad kommuner är sjukfrånvaron ännu högre än i många landsting. Värst är det i Dorotea i Västerbotten som förra året hade en total sjukfrånvaro på hela 9,6 procent.

?Uppmanar att ta varningssignaler på allvar

– Det är en oroande utveckling. Samtidigt bör man ha i minnet att sjukfrånvaron mer än halverades mellan 2003 och 2010. Och trots den nuvarande ökningen är den fortfarande inte i närheten av nivåerna i början av 2000-talet säger Agneta Jöhnk, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och landstinget.

Samtidigt poängterar hon att enskilda arbetsgivare måste reagera på varningssignalerna.

– Om sjukfrånvaron ökar mycket på en arbetsplats måste arbetsgivarna i dialog med facken försöka hitta orsakerna till detta, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida