Utredning

Ska se över uppdelningen av öppenvård och slutenvård

Ska se över uppdelningen av öppenvård och slutenvård
Regeringen och socialminister Annika Strandhäll utökar Anna Nergårdhs uppdrag med ett tilläggsdirektiv. Arkivbild: Maria Ejd

I dag fick utredaren Anna Nergårdh ett tilläggsdirektiv. Nu vill regeringen att hon ska se över uppdelningen mellan öppenvård och slutenvård.

Regeringens särskilda utredare, Anna Nergårdh, leder arbetet med att modernisera vården. Det innebär bland annat att förbättra förtroendet för primärvården med ökad kontinuitet. Framtidens primärvård ska kunna erbjuda arbetsvillkor som får personal att stanna så att patienter inte behöver berätta sin historia för en ny läkare eller sjuksköterska vid varje besök.

Ett omfattande uppdrag

Det är ett omfattande uppdrag och nu vill regeringen utöka det ytterligare. Anna Nergårdh får ett förstärkt sekretariat och ett tilläggsdirektiv. Enligt det ska hon analysera hur ändamålsenligt det är med uppdelningen i öppenvård och slutenvård. Hon ska också lämna förslag på hur samverkan mellan primärvården och den kommunala hälso- och sjukvården och omsorgen kan underlättas.

– Allt för ofta sätter organisatoriska gränser hinder för att enskilda ska få bästa möjliga vård – inte minst för äldre som har många olika vårdkontakter. Därför blir en viktig del av uppdraget att titta över såväl gränsdragningen mellan öppen och sluten vård, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Förväntar sig mer samarbete

Utredaren Anna Nergårdh lämnade sin första delrapport i juni 2017. I en intervju med Vårdfokus under sommaren sa hon att hon förväntar sig att primärvården utvecklar ett nära samarbete med både slutenvården och den kommunala vården. I delrapporten lyfter hon bland annat fram behovet av kortare väntetid till vårdcentraler och att synliggöra fler kompetenser än läkarna.

Uppdragen i tilläggsdirektivet ska redovisas i samband med slutbetänkandet, senast den 31 mars 2019. Den första delrapporten är nu ute på remiss. Namnet på utredningen är Samordnad utveckling för god och nära vård.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida