Tas ur tjänst efter att ha vägrat flykting ambulanstransport

De två ambulanssjuksköterskor i Gävle som anklagas för att har uttalat sig rasistiskt och vägrat att köra en 16-årig flyktingpojke som hoppat från ett fönster tas ur tjänst. Det meddelar ledningen för sjukvården i Gävleborg i dag.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om den 16-åriga pojke i Gävle som hoppade från ett sex meter högt fönster efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Enligt polisens händelserapport var ambulanspersonalens agerande vid platsen uppseendeväckande.

”Ändå bara en flykting”

Under tiden som polisen försökte förhandla med pojken ska en av ambulanssjuksköterskorna ha sagt att ”Det är lika bra att låta honom hoppa, det spelar ingen roll, det är ändå bara en flykting”.

– Vi har kommit så pass långt i utredningen att vi kan bekräfta att ambulanssjuksköterskan har uttalat sig nedlåtande om patienten. Det är också skälet till att vi har tagit personen ur tjänst, säger Helena Björkman, divisionschef för ambulanssjukvården i Gävleborg, till Vårdfokus.

Även den andra ambulanssjuksköterskan, som hade det medicinska ansvaret på plats och som beslutade att neka pojken transport till sjukhus efter hoppet, stängs av på obestämd tid.

– Det är samma sak där. Vi ser att det finns stora brister när det gäller vårdbeslut och journaldokumentation. Därför har vi beslutat oss för att ta även den personen ur tjänst, säger Helena Björkman.

Ber om ursäkt

16-åringen fick inga fysiska men av händelsen och har nu kommit i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin. Samtidigt har ett möte bokats där de ansvariga cheferna ska be honom personligen om ursäkt.

– Det är väldigt beklagligt och vi vill framföra våra djupaste ursäkter. Vi har stort medlidande med honom för att han har fått utstå den här situationen, säger Helena Björkman.

Utredningen som nu följer ska titta på avsaknaden av avvikelserapport, den bristfälliga journalföringen samt hur interaktionen med polisen fungerat. Utredningen förväntas vara klar senare under våren. Fram till dess är ambulanssjuksköterskorna avstängda med bibehållen lön.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida