Ännu ett privat bb öppnar i Stockholm

Ännu ett privat bb öppnar i Stockholm
Ett växande Stockholm behöver fler förlossningsplatser, tycker företrädare för Sophiahemmet och Praktikertjänst, som samarbetar om BB Sophia. Arkivbild: Colourbox

Stockholm får ett nytt bb om ett och ett halvt år då BB Sophia öppnar. Det kommer att ingå i vårdvalet och målet är att ta emot 4 000 förlossningar per år.

Sophiahemmet har tillsammans med Praktikertjänst inlett ett samarbete för att bygga upp en ny förlossningsverksamhet i Stockholm, BB Sophia. Byggnaden ska stå på Sophiahemmets område, medan driften skötas av Praktikertjänst. Praktikertjänst driver även BB Stockholm på Danderyds sjukhus.

Behövs fler förlossningsplatser

Ungefär årsskiftet 2013–2014 beräknas förlossningsverksamheten var i gång, enligt Peter Seger som är verkställande direktör på Sophiahemmet. Både han och Björn Zackrisson, som är chef för avdelningen hälso- och sjukvård på Praktikertjänst, finns det stora behov av ytterligare ett bb i Stockholms läns landsting.

– Länet får 35 000 nya invånare varje år. I längden tror jag att det finns för få förlossningsplatser i Stockholm, säger Björn Zackrisson.

BB Sophia ska vara fullt utrustat med neonatalavdelning och kunna ta emot även riskförlossningar. Kliniken ska vara offentligt finansierad och öppen för alla gravida i länet.

– Vi gör ingen skillnad på mammorna, alla är välkomna, säger Björn Zackrisson.

Hur många som ska jobba på den nya kliniken vill han inte spekulera i.

Olika förutsättningar

En annan verksamhet inne på Sophiahemmets område är barnsjukhuset Martina, som öppnade 2008. Efter några turer där det meddelats att sjukhuset ska läggas ner på grund av för få patienter, har nu driften tagits över av Escensio hälsa AB, ett holdingbolag som driver vårdföretag via dotterbolag.

Peter Seger tror inte att det är någon risk att BB Sophia får problem med ekonomin eller att fylla platserna.

– Nej, barnsjukhuset är privatfinansierat men förlossningskliniken ska ingå i vårdvalet. Det är helt olika förutsättningar, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida