Barn som enbart ammas riskerar skador på tänderna

Barn som enbart ammas riskerar skador på tänderna
Barn som ammas helt sitt första halvår får oftare skador på tänderna, visar en avhandling. Arkivbild: Colourbox

Barn som ammas helt i mer än sex månader löper fem gånger större risk att få emaljskador på sina sexårständer än barn som har fått välling eller bröstmjölksersättning. Det visar en avhandling.

21 december 2011

Hur det kommer sig att tänderna inte skadas hos de barn som också får välling eller bröstmjölksersättning före sex månaders ålder vet man ännu inte.

Det som kan hända om barnet inte får tillägg är att tandemaljen mineraliseras, vilket visar sig som vit-bruna fläckar. Skadorna kan variera från en missfärgning till att emaljen förstörs.

Skadorna förekommer hos mellan 10 och 20 procent av alla barn. Det vanligaste är att de får karies och att tänderna blir väldigt känsliga, men de kan också gå sönder när de börjar användas. Tänderna kan se hela ut, men både ytan och emaljen kan vara porösa, vilket kan göra att bakterier på ytan tar sig in i tänderna och inflammerar tandnerven.

Resultaten bygger på data från en studie där 17 000 barn i sydöstra Sverige följdes från födseln upp till till 12 års ålder

Forskaren bakom studien, tandläkaren Tobias Fagrell, har också testat en metod som med hjälp av ozon dödar kariesbakterier i laboratorium, men konstaterar att den behöver prövas mer innan den kan tillämpas.

Avhandlingen Molar incisor hypomineralization, försvarades vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet den 2 december.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida