Barnmorskorna i Lycksele vägrar flytta till Umeå i sommar

Barnmorskorna i Lycksele vägrar flytta till Umeå i sommar
På bilden som lagts upp på Facebook syns barnmorskorna Renate Hamran-Sternland, Ann Sundström och Eva-Lovis Karlsson, som säger bestämt nej till att stänga kvinnokliniken i Lycksele under sommaren.

Drygt 5 400 personer på Facebook stödjer deras vädjan om att inte stänga ortens kvinnoklinik under semesterveckorna.

Barnorskorna på kvinnokliniken vid Lycksele lasarett i Västerbotten har fått besked om att kliniken kanske måste stängas under sommaren. Anledningen är att det råder personalbrist på kvinnokliniken i Umeå och att barnmorskorna från Lycksele därför kanske måste jobba där i stället, från mitten av juni till mitten av augusti.

Det ställer barnmorskorna i Lycksele inte upp på. På Facebooksidan ”Stoppa sommarstängningen av Lycksele BB” säger de bestämt nej till att flytta på sig. Som skäl anger de bland annat att kvinnorna och deras partners då tvingas åka till Umeå eller Skellefteå för att föda. Från Lycksele är det 13 respektive 15 mil, men för den som bor norr om Lycksele kan det bli ända upp till 40 mils bilkörning.

”Vi anser att det är förenat med en massa risker att stänga kliniken i åtta veckor och de riskerna är vi inte beredda att stå bakom”, skriver barnmorskorna på sin Facebooksida.

– Det är inte bara de som ska föda och deras partners som drabbas, utan alla som kommer hit akut för att exempelvis göra abort eller behandlas för cancer, säger barnmorskan Renate Hamran-Sternland, till Vårdfokus.

De startade sitt uppror på Facebook för sex dagar sedan och har redan fått 5 400 människor att gå med i gruppen.

– Det känns jätteskönt att vi har folkets stöd, säger Renate Hamran-Sternland.

Det är ännu inte klart hur det blir. I kväll ska barmorskorna i Umeå ha ett möte för att se om de på något sätt ändå kan lösa bristen under semestrarna. Först därefter får barnmorskorna i Lycksele besked.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida