Dyra p-piller för unga i Västerbotten

Dyra p-piller för unga i Västerbotten
Gratis, om du bor på rätt ställe. Arkivbild: Colourbox

En tonåring i Lund får p-piller gratis. I Umeå kostar samma skydd hundratals kronor. Om du som ung kan få rabatt på preventivmedel beror på var i landet du bor.

Skillnaderna är stora, visar RFSU:s granskning av landstingens rabatter på p-piller till unga.

I Skåne är p-piller gratis upp till och med 20 år. Ungdomar i Blekinge kan få gratis p-piller till och med 19 års ålder. I Stockholm kostar p-piller 60 kronor per år för ungdomar under 20 år.

Alla utom Västerbotten

Åldersgränser och rabatter varierar, men alla landsting subventionerar p-piller till unga. Enda undantaget är Västerbotten där tonåringar får betala lika mycket som alla andra, mellan 280 och 600 kronor beroende på p-pillersort, stora pengar för en ung kvinna som fortfarande går på gymnasiet.  

”I Sverige har vi en hälso- och sjukvårdspolitik som syftar till att skapa samhälleliga förutsättningar för god hälsa på lika villkor för hela befolkningen, men det är långt kvar till dess”, skriver RFSU i sin rapport.

Sämre öppettider

RFSU har också jämfört ungdomsmottagningarnas öppettider i sommar. Av de 187 ungdomsmottagningar som deltagit i undersökningen uppger 75 procent att de kommer att ha begränsade öppettider under sommarmånaderna. Här sticker Gotland ut, vars enda ungdomsmottagning kommer att ha öppet som vanligt hela sommaren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida