ERSÄTTNING. Gravida bedöms olika

Sjuksköterskan Satu Virkamäki fick inte havandeskaps-penning trots att kolleger nyligen fått ja. »Vi måste bli bättre på att behandla alla lika«, säger chef på Försäkringskassan.?

Satu Virkamäki jobbar på en akutvårdsavdel­ning på Astrid Lindgrens barnsjukhus. När hon var gravid i vecka 30 orkade hon inte arbeta längre och ansökte om havandeskapspenning. Hon fick nej, trots att fyra kolleger har fått ja bara det senaste året. Satu Virkamäki kämpade på, men blev sjukskriven fyra veckor senare.??

– Vi står och går ständigt och det är ett väldigt tempo. Det går inte att ta pauser om man till exempel får en sammandragning. Dessutom har vi konstiga arbetsställningar för att anpassa oss till barnen, säger hon.?

Ytterligare två kolleger på akuten fick nej och Satu Virkamäki är kritisk till att Försäkringskassans beslut inte är konsekventa. Dessutom tycks handläggarna inte förstå hur det är att arbeta i vården.?

– De ansåg inte att jag behöver göra tunga lyft, men plötsligt måste jag ta hand om en 18-åring som kollapsar, säger hon.?

Mats Mattsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan, uttalar sig inte om det enskilda fallet, men säger att bedömningen alltid är individuell även om man jobbar på samma ställe. Men han erkänner att bedömningarna måste bli mer likvärdiga.?

– Vi håller på att jobba med det, säger han.??

Generellt anser han att Försäkringskassan borde göra fler arbetsplatsbesök.?Han råder den som får nej att begära överprövning hos Försäkringskassan och ta ut föräldrapenning under tiden. Om man får rätt, kan man beviljas havandeskapspenning i efterhand.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida