Fler barnmorskor i Södertälje ska avlasta Stockholm

Fler barnmorskor i Södertälje ska avlasta Stockholm
Södertäljes förlossning ska avlasta förlossningsklinikerna i Stockholm. Arkivbild: Colourbox

Stockholmslandstingets Hälso- och sjukvårdsförvaltning har kommit överens med Södertälje sjukhus om att från den första juni förstärka bemanningen med tre barnmorskor dagtid i slutenvård och en i öppenvård.

I söndags när barnmorskorna i Stockholms län firade sin internationella dag med sambadans genom gatorna protesterade barnmorskorna i Södertälje mot att landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) sagt att Södertälje sjukhus i sommar ska hjälpa de överbelastade förlossningsklinikerna på Södersjukhuset och Huddinge sjukhus.

Ökad förlossningskapacitet

Södertälje sjukhus ingår Stockholms förlossningskliniker, men även där är läget generellt ansträngt och många oroas inför sommaren.

– Vi är jätteoroliga inför sommaren. Vi hjälps åt på sjukhuset så gott vi kan men även vi har ett tak. Vi klarar inte av att ta emot alla patienter från övriga Stockholm, sa Rose-Marie Hedlund på Södertälje sjukhus förlossningsavdelning till Länstidningen Södertälje.

Nu har sjukhuset och landstingets Hälso- och sjukvårdsförvaltning kommit överens om att bemanna upp BB och förlossningsavdelningen till en kapacitet för 2 000 förlossningar per år. Det är en ökning med 250 per år.

Bra för arbetsmiljön

Det inebär förutom en förstärkning med fyra barnmorskor också ökad läkartid. Avtalet gäller från första juni i år till sista december 2014.

– Det här är bra för verksamheten och arbetsmiljön. Vi åtar oss inte bara att kunna ta emot ytterligare 250 förlossningar per år, vi får en bättre grundbemanning vilket gynnar verksamheten och arbetsmiljön för vår personal, säger Sven Klaesson, verksamhetschef för BB och förlossning till Länstidningen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida