Födande kränks ofta på sjukhus

Födande kränks ofta på sjukhus
Cláudia Medeiros Castro är barnmorska i São Paulo. Foto: Elisabet Forslind

Trots att rapporterna blir fler om övergrepp i vården kan det som kommer fram vara toppen av ett isberg.

I den brasilianska delstaten São Paulo väljer numera allt fler ekonomiskt starka medelklasskvinnor att föda hemma, något som tidigare har setts som ett fattigdomsbevis. De gör det för att slippa kränkningar på sjukhuset. En kvinna som klagar över värksmärta kan få en smäll på kinden och anklagas för att vara pjoskig, eller få skäll om hon är ledsen, bli knuffad eller tagen i på ett sätt som hon inte vill. ?

Det här berättade barnmorskan Cláudia Medeiros Castro på ICM, barnmorskornas internationella kongress, i Prag i juni.

??Kränkningar och våld i vården är en stor fråga internationellt. Det kan innebära allt från gliringar och elakheter till att bli kvarhållen på sjukhuset mot sin vilja för att sjukhusräkningen inte är betald, fysiskt våld eller omotiverade interventioner under förlossningen. ICM tror att rapporterna de får om missförhållanden kan vara toppen på ett isberg.?

— Många av barnmorskorna arbetar under extremt svåra förhållanden, ibland får de inte ens någon lön. Ofta är de själva så utsatta hemmavid att de inte ser hur de agerar, säger Svenska barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund, som i Prag omvaldes till ICM:s styrelse. ?

Men kränkande behandling är inte bara ett problem för utvecklingsländer. En avhandling från Linköpings universitet anger att nästan var femte upplevt allt från ett nedlåtande ordval till en smärtsam undersökning som inte avbryts fast patienten ber om det. På Världshälsoförsamlingens möte i april lyftes frågan fram som viktig för vården att förändra. ??

Men hur? Ingen av de 14 indikatorerna på god vård för mor och barn i samband med födande handlar om bemötande. ?

— Ett sätt kunde vara att mäta hur många som har en anhörig med sig, någon som kan föra hennes talan. Kvinnorna är lite mer skyddade om de inte är ensamma, säger Ingela Wiklund.

Fakta

??Avhandlingen från Linköping heter: Counteracting abuse in health care from a staff perspective. Ethical aspects and practical implications.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida