Försenad amning när för tidigt födda använder napp mycket

Försenad amning när för tidigt födda använder napp mycket
För att amningen ska fungera bra för prematura barn bör användandet av napp minimeras, enligt studien. Arkivbild: Colourbox

Viktigt att minimera användandet av napp för prematura barn, visar ny studie från Lunds universitet.

För tidigt födda barn som använder napp, löper dubbelt så stor risk att inte vara fullt ammande när de skrivs ut från sjukhuset jämfört med barn som endast får använda napp minimalt.

– Att minimera nappen när barnet skall ammas mera, visade sig vara viktigt för de prematura barnen som föds i graviditetsvecka 24-36. Det gjorde att de hade dubbelt så stor chans att vara fullt ammande när de skrevs ut, säger barnsjuksköterska och doktorand Ragnhild Måstrup.

Studien gjord i Danmark

Hennes studie är gjord på mödrar och barn från alla neonatalavdelningar i Danmark och visar att bara hälften av dem ger rådet att minimera användningen av napp.

– Tidigare forskning har visat att det är positivt att använda amningsnapp till för tidigt födda barn, men vår undersökning visar att det är flera komponenter som spelar in och att man verkligen ska tänka efter vilket barn som är i behov av amningsnapp, säger Ragnhild Måstrup.

Kontrollvägning positivt

På fredag disputerar hon vid Institutionen för hälsa, vård och samhälle vid Lunds universitet. Hennes avhandling handlar om vilka faktorer som är viktiga för att amningen ska komma igång för prematura barn.

Kontrollvägning före och efter amning visade sig också vara positivt för att etablera full amning. Och mödrar som blev inlagda på en neonatalavdelningen tillsammans med sitt barn direkt efter förlossningen etablerade amningen 1,5 dag tidigare visade det sig.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida