Fortsatt arbetspendling för Moras barnmorskor

Den nio veckor långa sommarstängningen av Mora bb förlängs året ut. I veckan fick chockade barnmorskor besked.

– Det är ett otroligt tråkigt beslut som kommer att slå hårt mot både personalen och mot de kvinnor i norra Dalarna som ska föda barn, säger Marita Robelin, barnmorskornas fackliga förtroendevalda i Mora.

Om drygt en vecka skulle Mora bb öppna efter sommarstängningen. När oppositionslandstingsrådet Birgitta Sacrédeus (KD) tidigare i sommar frågade om och när förlossningen skulle öppna igen svarade landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson (S) att det skulle ske den 25 augusti. Men nu har verksamhetsledningen beslutat hålla stängt till nyår.

Känner sig bakbundna 

– Det här beslutet kom väldigt fort. Vi hade inte alls räknat med det utan börjat räkna ned dagarna tills vi skulle vara tillbaka i Mora. Det är ingen rolig situation. Alla är förkrossade, besvikna och arga, vi känner oss bakbundna, säger Marita Robelin. 

Anledningen till stängningen är läkarbrist. Marita Robelin medger att det är ett tungt vägande argument. Mora bb har i många år haft svårt att rekrytera läkare.

– Situationen har varit ohållbar länge och ledningen säger att de har gjort allt för att rekrytera läkare till Mora, men kanske kunde man ha gjort ännu mer. Ett par av stafettläkarna har trivts.

Närmare besked på onsdag

Stängningen berör totalt mellan tio och femton barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor som får fortsätta åka till Falun och arbeta. Marita Robelin har själv pendlat dit och sovit över en natt eller två mellan arbetspassen.

– Själva arbetet är helt ok, men det går åt mycket tid till resor och planering när man ska vara borta så där. Det har varit jobbigt, det har nog alla känt.

På onsdag nästa vecka ska verksamhetsledningen informera personalen om vilka som ska arbeta i Falun och vilka i Mora där gynavdelningen fortfarande kommer att hålla öppet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida