Graviditetsklådaökar risk för cancer

Graviditetsklådaökar risk för cancer
Hanns-Ulrich Marschall. Foto: Sahlgrenska akademin

Rutinerna i graviditetsvården måste ändras, anser forskarna. ??

5 augusti 2015

Omkring 1,5 procent av alla gravida drabbas, med klåda i bland annat handflator och fotsulor. Intrahepatisk cholestas, ICP, har tidigare visat sig innebära en risk för att barnet ska födas för tidigt eller dö i magen och för att mamman ska drabbas av hepatit C. ?

Men en stor svensk studie visar att problembilden är mycket större än så. Risken för både gallvägs- och levercancer ökar liksom risken för havandeskapsförgiftning, sköldkörtelsjukdom, diabetes, psoriasis och Crohns sjukdom. Även risken för att senare drabbas av hjärt-kärlsjukdomar ökar. Nu efterlyser forskarna ändrade rutiner i graviditetsvården.?

— Vi rekommenderar starkt att alla med tecken till graviditetsklåda testas för hepatit C och att det görs en uppföljning av leverfunktionen hos alla med ICP omkring 6-12 veckor efter förlossningen. Kvinnor med förhöjda leverenzymer bör erbjudas ytterligare utvärdering av en hepatolog, säger Hanns-Ulrich Marschall, forskare vid Sahlgrenska akademin.?

Fakta

Studien heter:
Intrahepatic cholestasis of pregnancy and cancer, immune-mediated and cardiovascular diseases: A population-based cohort study

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida