I Trelleborg tar barnmorskorna över hela mödravården

I Trelleborg tar barnmorskorna över hela mödravården
Sjuksköterskan Tina Zetterling har aldrig tidigare drivit företag, men är nu VD för nystartade Barnmorskegruppen Öresund. I företaget kommer också barnmorskorna Inger Ånell, Margareta Sjölander Hansson och Eva Pohl med flera att arbeta. Foto: Berit Andersson

Tina Zetterling och hennes kolleger på barnmorskemottagningarna i Trelleborg, Svedala och Vellinge tvingades till ett snabbt beslut om att starta eget. Nu ska deras företag driva tre av drygt 40 privatägda mödravårdscentraler som startar i Skåne i höst.

Tina Zetterling, som jobbar som enhetschef för barnmorskemottagningarna inom Trelleborgs lasarett, berättar att det var ett chockerande besked när Region Skåne meddelade att primärvården skulle få ta över all mödravård i Skåne och att sjukhusen inte skulle kunna bli ackrediterade.

Hon och hennes kolleger hade varit helt inställda på att deras mottagningar skulle kunna leva vidare, även efter att mödravården konkurrensutsattes och blev en del av det fria hälsovalet i Skåne.

Snabba beslut

Det var sportlov. Tina Zetterling stod i en skidbacke på Hallandsåsen med sönerna när hon fick veta att den möjligheten inte längre fanns. Där och då bestämde hon sig.

– Jag tänkte okej, då startar vi själva.

Fyra månader senare har nio av tio barnmorskor på hennes mottagningar sagt upp sig från trygga fasta anställningar inom landstinget och skrivit kontrakt med det nya företaget. En av dem har gått in som delägare tillsammans med Tina Zetterling. I kontraktet står det att barnmorskorna får behålla den lön de har när de lämnar landstinget efter sommaren.

Flest privata mottagningar

Mer än hälften av de totalt 80 mödravårdmottagningarna som hittills fått godkänt av Region Skåne att öppna i september är privatägda, resten ska drivas av primärvården.

Barnmorskor som tidigare varit anställda av landstinget står bakom flera av företagen. Många startar verksamhet inom redan existerande bolag, som exempelvis Praktikertjänst. Det som är unikt med det nystartade bolaget som Tina Zetterling är VD för är att en hel arbetsgrupp gått samman och startat eget.

Regionen sen med besked

All mödravård som lasarettet i Trelleborg nu bedriver i Trelleborg, Svedala och Vellinge kommer i praktiken att tas över av nystartade Barnmorskegruppen Öresund.  Eftersom Tina Zetterling och hennes kollegor satsar så stort har primärvården bestämt sig för att inte öppna några egna mottagningar på orterna.

Beskedet från Region Skåne, om att sjukhusen inte skulle få bedriva mödrahälsovård, kom bara ett drygt halvår innan övergången. Fortfarande hänger viktiga frågor i luften, berättar Tina Zetterling. Det är oklart vilket journalsystem de nya mottagningarna ska använda och Region Skånes krav på företagens IT-system har också varit svåra att få tydliga svar kring. Så sent som för någon vecka sedan fick hon veta att det nya företaget kan ta över barnmorskemottagningarnas nuvarande lokaler i Vellinge och Svedala. I Trelleborg kommer företaget att flytta från lasarettet till nya lokaler i centrum.

Förväntan inför höstens nystart

– Det har varit en mödosam väg där man har fått ha mycket is i magen, säger Tina Zetterling som tror att fler landstingsanställda skulle ha tagit chansen att starta eget om Region Skåne varit tidigare ute med tydliga besked.

Hon får kraft att kämpa vidare mot målet tack vare kollegerna som brinner för det nya företaget och ser fram emot att få större inflytande över verksamheten de jobbar i. Redan nu finns idéer om framtida utvecklingsmöjligheter, som vattengymnastik för blivande mammor.

– Alla tror på det här, vi vill gärna jobba tillsammans och tror att vi kan göra det här väldigt bra.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida