Internet. Arbetsmiljöverket larmarom att vårdpersonal hängs ut

Sjukhus måste ha fasta rutiner för vad som gäller när föräldrar vill filma förlossningar.

Det blir allt vanligare att föräldrar vill dokumentera sina förlossningar, men det förekommer också filmning inom barnsjukvården. På nätet hyllas, sågas och diskuteras vårdpersonal av såväl patienter som anhöriga och andra de-battörer. ??

I maj gjorde Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen en oanmäld inspektion på Astrid Lindgrens barnsjukhus och då berättade personalen att filmandet stressar dem. Nu kräver Arbetsmiljöverket i sin rapport att sjukhusledningen ser över problemet.?

— Det måste finnas en policy för vilka regler som gäller och hur personalen ska agera när föräldrarna vill filma. Personalen ska känna sig trygg och veta vad de har rätt att göra, säger Torben Vincentsen, biträdande sektionschef vid Arbetsmiljöverkets distrikt i Stockholm.??

2007 dog en liten flicka på Danderyds sjukhus. Pappans film från förlossningen användes som bevis när en barnmorska fick en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Händelsen har gjort att personalen på sjuk­husets kvinnoklinik har blivit mer vaksam kring hur föräldrarna filmar och fotograferar.???

— Förr hade man inte en tanke på detta. Nu sitter det jämt i bakhuvudet, sade barnmorskan Åsa Jonsson till Vårdfokus när vi besökte avdelningen våren 2009.

Sjukhuset har ingen policy kring vad föräldrarna får dokumentera.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida