Med barnvagnar på marsch mot mödradödlighet

Med barnvagnar på marsch mot mödradödlighet
Förra året gick nästan 3 000 personer med i barnvagnsmarschen - här i Stockholm. Foto: TT

På 33 orter över hela landet kräver kvinnor och män i dag att både svenska och internationella politiker gör mer.

– I fattiga länder är graviditet den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och 19 år och det är helt enkelt inte acceptabelt. Vi vet vad som behöver göras, det är den politiska viljan och resurser som krävs nu, säger Maria Andersson, generalsekreterare i RFSU som står bakom marscherna. 

Varje dag dör 800 kvinnor på grund av osäkra aborter, brist på kvalificerade barnmorskor eller brist på preventivmedel och sexualupplysning. Forskning visar att nittio procent av dödsfallen går att förhindra om bara den politiska viljan finns.

Internationellt möte

– Att kvinnor i världen riskerar livet på grund av en graviditet är en katastrof som sker utanför medias strålkastarljus varje dag, och det är en skam att vi inte gör mer för att förhindra det, säger Maria Andersson.

Hon kommer att lämna över en deklaration till biståndsminister Hillevi Engström och de 400 ministrar och parlamentariker från hela världen som just nu möts i Stockholm för att diskutera sexuell- och reproduktiv hälsa på den så kallade IPCI-konferensen.

Deklarationen innehåller rekommendationer för att minska mödradödligheten. RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, vill bland annat att politikerna arbetar för tillgång till säkra och lagliga aborter, sexualundervisning och användning av moderna preventivmedel.

Vill bli en folkrörelse

Förra året gick nästan 3 000 personer på 30 orter i RFSU:s barnvagnsmarsch mot mödradödlighet – med eller utan barnvagn. I år deltar 33 orter.

– Vi siktar på att barnvagnsmarschen ska bli en folkrörelse mot mödradödlighet.

I Stockholm samlas deltagarna på Sergels torg klockan halv ett för marsch till Mynttorget där mötet med politikerna och överlämnandet av deklarationen sker. RFSU-ambassadörerna Sissela Kyle och Katarina Wennstam går med i tåget.

IPCI

  • IPCI-konferensen arrangeras bland annat av FN och är en uppföljning av det handlingsprogram om befolkningsfrågor som antogs i Kairo för 20 år sedan.
  • Då slog man fast betydelsen av god mödrahälsovård, sexualupplysning, tillgång till preventivmedel, och jämställd och säker abort där det är tillåtet.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida