Mora bb håller stängt också i fortsättningen

Landstingsstyrelsen i Dalarna beslutade i eftermiddags att föreslå fullmäktige att förlossnings- och bb-verksamheten i Mora ska vara stängd även i fortsättningen.

– Det här är resultatet av att politikerna genom åren inte har tagit frågan på tillräckligt stort allvar, hävdar Stefan Larsson, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Trots att landstingsstyrelsen nu rekommenderar fullmäktige att om tre veckor rösta igenom en fortsatt stängning, lovar landstingsrådet Inga-Lill Persson (S) att man ska fortsätta söka efter läkare. 

–  Uppstår en situation som gör det möjligt att öppna Mora bb igen så är vi självklart beredda att fatta ett sådant beslut, säger Ingalill Persson (S).

Får barnmorskorna komma till tals?

Landstingsstyrelsen gav också hälso- och sjukvårdsutskottet det övergripande ansvaret för att följa upp beslutet. Och då äntligen kanske barnmorskorna får komma till tals.

– Hittills har många andra fått komma till tals och säga sitt. Både läkargruppen, cheferna, politikerna och allmänheten. Men inte de som har kompetensen om kvinnohälsa och födande. Det är en oerhörd brist, konstaterar Stefan Larsson.

Under förra veckans förhandling begärde han därför att Vårdförbundet får möjlighet att få med barnmorskor när hälso- och sjukvårdsutskottet följer upp stängningsbeslutet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida