Ny sexrådgivning för alla över 50 år

Ny sexrådgivning för alla över 50 år
Eva Lidman, barnmorska på RFSU-kliniken, svarar på äldres frågor om sex.

"Vården kan glömma bort att äldre också har ett sexliv", säger barnmorskan Eva Lidman på RFSU:s nystartade sexrådgivning. Här får alla 50+ ställa frågor om kroppen, samliv och sex.

Bland unga och medelålders som kommer till RFSU:s klinik vid Medborgarplatsen i Stockholm har det i väntrummet under senare år dykt upp allt fler grånade huvuden, pensionärer som till exempel vill testa sig för könssjukdomar efter nya sexuella kontakter.

– Vi har uppmärksammat att frågor om äldre och sexualitet har ökat de sista åren. Pensionärerna eftersträvar ett mer sexuellt aktivt liv. Det är viktigt att de har någonstans att gå med sina frågor, säger Eva Lidman, barnmorska på RFSU-kliniken.

Obekvämt att fråga

Många äldre kan tycka det är obekvämt att ventilera den här typen av frågor med familjens gamla husläkare eller gynekologen man har gått till under hela sitt liv, berättar hon.

För att möta ett växande behov har RFSU-kliniken i januari startat en telefonmottagning för 50-plussare med frågor om sex och samlevnad. En barnmorska, Eva Lidman, och en psykoterapeut svarar i telefon. Det går också att boka besök på kliniken i Stockholm där det även arbetar läkare.

Telefonrådgivningen är öppen för alla äldre i hela landet.

När en kvinna hör av sig handlar frågorna ofta om det som sker i klimakteriet. Svårigheter att ha sex när slemhinnorna blir sköra, att det är lättare att få urinvägsinfektion.

– Saker som kan hjälpas ganska lätt genom enkla råd om hormoner som finns att köpa på apoteket och glidmedel, säger Eva Lidman.

Erektionsproblem är det äldre män oftast har behov att prata om.

Bättre stöd i vården

Att människors sexualitet finns från det att man föds och till man dör skulle vården behöva tänka mer på, anser Eva Lidman. Information om hur vissa mediciner, exempelvis antidepressiva, kan påverka både sexlust och förmåga får inte glömmas bort bara för att det är en äldre person som ska ta medicinerna.

– Det är lika viktigt för en äldre person att få kunskap om biverkningar som kan påverka sexlivet.

RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik som har funnits sedan 1933.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida