RFSU kampanjar mot barnäktenskap

RFSU kampanjar mot barnäktenskap
För att uppmärksamma det världsomspännande problemet med barnäktenskap har RFSU gjort en löpsedel som anspelar på traditionella bröllopsmagasin.

Leder ofta till svåra förlossningar vilket är en av de vanligaste dödsorsakerna bland tonårstjejer i fattiga länder.

Trots att nästan alla världens länder har lovat att stoppa barnäktenskap genom att skriva under Barnkonventionen och andra människorättskonventioner fortsätter barn att giftas bort. Enligt Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är det verkligheten för 40 000 tjejer – varje dag.

En miljon underskrifter

RFSU kampanjar just nu tillsammans med den globala organisationen International Planned Parenthood Federation, IPPF, för rätten till den egna kroppen. Målet är en miljon underskrifter som kommer att överlämnas till FN:s generalsekreterare under 2015.

Barnäktenskap är vanligast bland de fattigaste familjerna och hos dem med lägst utbildning. Äktenskapet är ett sätt att trygga barnets och familjens framtid ekonomiskt, samt att skydda familjens heder.

Under 15 år

Då bara en av fem gifta tonåringar har tillgång till preventivmedel är risken stor att smittas av hiv och könssjukdomar. Äktenskapen leder ofta till tidiga graviditeter.

Varje år föder cirka 16 miljoner tonåringar barn, varav 2 miljoner är under 15 år. Det är fem gånger större risk att föda i denna ålder än för någon som är över 20 år. Förutom risken för komplikationer hos modern beräknas att omkring en miljon barn till unga mammor dör varje år.

Skriv under uppropet ”I decide” här.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida