Riskabla sexvanor kan göra fler barnlösa

Riskabla sexvanor kan göra fler barnlösa
Kunskapen om hur barnlöshet och könssjukdomar hänger ihop är för dålig bland unga, anser forskare. Arkivbild: Colourbox

Forskare varnar för att ungas allt mer oförsiktiga sexvanor kommer att leda till fler ofrivilligt barnlösa i framtiden. Men just nu ser trenden med stigande barnlösheten ut att vända.

Fler sexpartners, mer oskyddat sex och fler drabbade av könssjukdomar. Nu varnar forskare för att unga svenskars riskabla sexvanor kan leda till att den ofrivilliga barnlösheten ökar.

– De flesta unga säger att de vill ha två tre barn i framtiden. Det är oroande att se hur riskfyllda sexvanor och bristande kunskap om kvinnlig fruktsamhet kan hindra dem från att få de barn de vill ha, säger Tanja Tydén, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet, till Dagens nyheter.

Dubbelt så många sexpartners

Hon hänvisar till en studie där 350 kvinnliga studenter svarat på frågor om sina sexvanor. Resultatet från undersökningen visar att kvinnorna, som i genomsnitt är 23 år, haft 11 sexpartners i snitt, vilket är en fördubbling på tio år.

65 procent använder inte kondom på första dejten och nästan var tredje kvinna har haft en sexuellt överförbar könssjukdom, även detta en fördubbling jämfört med en undersökning som gjordes 1999.

Vändande trend

De senaste tio årens kraftiga ökning av könssjukdomen klamydia, som kan orsaka infertilitet, och trenden med äldre förstagångsmammor tros ligga bakom att barnlösheten ökat. 2009 trodde Statistiska Centralbyrån, SCB, att antalet barnlösa kvinnor vid 45 års ålder skulle öka ytterligare, från 14 till 15 procent. Men nu planerar man att skriva om den prognosen, rapporterar Sveriges radio.

Fler sätt att få hjälp

Tvärt om tyder nya siffror på att barnlösheten istället minskar. Alla hjälpmedel som finns idag, ägglossningstester, hormonbehandlingar, insemination och provrörsbefruktning, tros ligga bakom den vändande barnlöshetstrenden.

– Av 34-40-åriga kvinnor som ännu inte fått barn, men som lever med en partner, svarar var fjärde att de tagit hjälp av någon metod eller något hjälpmedel för att bli gravid, säger Lotta Persson, demograf på SCB, till SR.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida