Skynda inte på förlossningen i onödan

Det går att avvakta med värkstimulerande medel utan ökad risk för mor och barn — även om öppningsprocessen stannar av i två timmar.

Hos förstföderskor går förlossningen ofta långsamt, och allt oftare slutar det med kejsarsnitt — ibland med sämre förlossningsupplevelse som följd. För att undvika det och skynda på förlossningen används oxytocin. Det vanliga är att dropp sätts om värkarbetet har stannat av under mer än två timmar. Så var det också på barnmorskan Anna Denckers arbetsplats, förlossningskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och på Ryhovs länssjukhus i Jönköping.

Hon har i sina studier undersökt hur tidig oxytocinstimulering påverkar förlossningen jämfört med att avvakta i tre timmar. Friska förstföderskor randomiserades till de två grupperna. Resultatet visade inga signifikanta skillnader i antal kejsarsnitt, sugklockeförlossningar, stora blödningar eller bristningar, inte heller i Apgarpoäng eller behov av nyföddhetsvård.

När det gällde upplevelsen av förlossningen fanns inte heller någon signifikant skillnad om man hade startat oxytocinbehandlingen tidigt eller avvaktat. Egen kapacitet, professionellt stöd, trygghet och delaktighet under förlossningen skattades ungefär lika i de båda grupperna.’

Anna Denckers slutsats är att tidig oxytocinbehandling inte har några för­delar jämfört med att avvakta i tre timmar. Tvärtom kan det vara bra att avvakta eftersom det finns risker för barnet med oxytocinstimulering.?

På Anna Denckers arbetsplats, Sahl­grenska universitetssjukhuset, accepterar man numera att öppningsprocessen står stilla i tre timmar, i stället för två, utan att ingripa. Det är hon glad över.?

— Friska kvinnor med normal graviditet och förlossning ska vi inte behandla i onödan. Självklart är det viktigt att uppmärksamma det som avviker, men vi måste också låta det som är normalt att få vara det, säger Anna Dencker.

Det allra bästa med forskningen tycker hon är att resultaten används i förlossningsvården. ?

— Jag är stolt över den extra timmen vi nu har i aktionslinjen vid en normal förlossning, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida