Spädbarnsdöd fem gånger vanligare i USA jämfört med Sverige

Spädbarnsdöd fem gånger vanligare i USA jämfört med Sverige
Varje minut dör i genomsnitt två nyfödda barn. Av industriländerna ligger USA dåligt till, spädbarnsdödligheten där är till exempel fem gånger högre än i Sverige. Arkivbild: Mostphotos

Varje minut dör i genomsnitt två nyfödda barn i världen. En ny rapport som i dag presenteras av Röda korset visar bland annat att spädbarnsdödligheten är fem gånger högre i USA jämfört med i Sverige.

Enligt rapporten State of the World´s Mothers, som Rädda Barnen i dag presenterar för fjortonde gången i Bryssel är det över 11 000 spädbarn i USA som dör innan de ens hunnit leva ett dygn. Det är omkring 50 procent fler än samtliga övriga industriländer tillsammans.

Undernäring vanligt

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för svenska Rädda barnen, är förvånad över USA:s dåliga statistik.

– Det är förfärligt! En bidragande orsak i USA är att så många av barnen föds underviktiga. En mamma som inte har fått ordentlig näring under graviditeten föder oftast väldigt små barn, och de barnen har sämre chans att överleva, säger Elisabeth Dahlin till Ekot.

Tonårsgraviditeter samt bristande mödra- och barnavård är enligt Rädda barnen andra skäl till den höga spädbarnsdödligheten i USA.

Enkla medel kan förbättra

I hela världen dör i genomsnitt ungefär två nyfödda barn varje minut. 98 procent av dem dör i något av utvecklingsländerna. Enligt Rädda barnen skulle runt en miljon liv kunna räddas varje år genom relativt enkel och billig hjälp.

– Det är oftast förebyggbara saker som barnen dör av i onödan. Det handlar om hjälp med amning, det handlar om att få hjälp att andas när man har andningssvårigheter och tillgång till antibiotika – väldigt enkla medel för att små barn ska överleva sitt första dygn, säger Elisabeth Dahlin till Ekot.

Norden säkrast

De nordiska länderna är de bästa i världen för mammor och barn. Finland ligger i topp, följt i tur och ordning av Sverige, Norge och Island. I botten finns Kongo-Kinshasa, Somalia och Sierra Leone.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida