Starkt fackligt stöd för rätten till abort

Offentliganställdas fackförbund från hela Europa har gått samman och uppmanar nu den spanska regeringen att ta bort sitt förslag om att begränsa spanska kvinnors rätt till abort.

Den konservativa spanska regeringen har lagt sitt förslag om ändringar i abortlagstiftningen på is. I Spanien finns en oro att detta bara är taktik för att inte förlora röster i EU-valet nu på söndag.

– Vi är rädda för att förslaget kommer att väckas till liv på nytt när parlamentsvalet är över, säger Jesus Gallego från FSP-UGT, en spansk samlingsorganisation för fackförbund som organiserar offentliganställda.

Gemensamt uttalande

Därför har de spanska fackföreningarna för offentliganställda bett den pågående EPSU-kongressen i Toulouse om hjälp. Samtliga ombud, utom ett, röstade ja till ett gemensamt uttalande från EPSU där den spanska regeringen uppmanas att helt ta bort sitt förslag om begränsad rätt till abort.

– Abortmotionen är viktig eftersom den påtalar vikten av kvinnors rätt till sina egna kroppar. För oss som fackförbund är det självklart att motsätta oss diskriminering och det är glädjande att EPSU antog motionen, säger Johan Larsson, vice ordförande i Vårdförbundet, som deltar i EPSU-kongressen.

Svårt för kvinnor

Åtstramningspolitiken i Spanien har lett till hög arbetslöshet, korta kontrakt och fler deltider. På landsbygden har detta tvingat tillbaka många kvinnor till hemmet, berättar Jesus Gallego.

– Att dessutom föreslå att kvinnor inte längre ska få ha rätten att bestämma över sina egna kroppar, det är en djup kränkning av kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida