Svåra bristningar vid förlossningar vanligare

Svåra bristningar vid förlossningar vanligare
I storstadsregionerna är kejsarsnitt vanligast jämfört med övriga delar av landet, men de flesta föder vaginalt. Arkivbild: Mostphotos

Efter en nedåtgående trend under 2000-talet ökade de svåra bristningarna igen förra året.

17 december 2014

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att 17 procent av alla barn i Sverige föds med hjälp av kejsarsnitt. Men skillnaderna är stora i landet.

– I Stockholm och på Gotland sker omkring 21 procent av förlossningarna med kejsarsnitt. I Östergötland och Kalmar läns landsting är siffran knappt 13, säger utredaren Karin Gottvall.

Flest föds vaginalt

I topp ligger Danderyds sjukhus i Stockholm där 23 procent av alla barn föds med hjälp av kejsarsnitt. Detta jämfört med Sollefteå sjukhus som har flest vaginala födslar av alla förlossningskliniker i landet. Här sker omkring 9,2 procent av förlossningarna med kejsarsnitt.

Fler får svåra bristningar

Andelen kvinnor med bristningar i bäckenbotten av grad tre och fyra ökade under 1990-talet och var som högst 2004. Sen har det minskat, men förra året ökade de återigen. År 2013 var andelen 6,2 procent bland förstföderskor och 1,7 procent bland omföderskor.

Om det är ett tillfälligt trendbrott eller en stigande trend till exempel beroende på att barnmorskor har fått mindre tid för de födande kvinnorna, går inte att bedöma, enligt Socialstyrelsen.

Andra trender i statistiken

  • Sedan början av 1970-talet har kejsarsnitten ökat rejält, då avslutades 5 procent av förlossningarna med kejsarsnitt.
  • Medelvårdtiden efter en vaginal förlossning har gått från sex dygn år 1973 till två dygn år 2013.
  • Fetma och övervikt hos kvinnor som skriver in sig i mödrahälsovården har ökat från 25 procent år 1992 till 38 procent år 2013.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida