Tandköttsproblem kan göra det svårare att bli gravid

Tandköttsproblem kan göra det svårare att bli gravid
Tandhälsa är extra viktigt om du vill skaffa barn. Arkivbild: Colourbox

Sköt dina tänder om du har planer på att skaffa barn. Inflammation i tandköttet kan försvåra för den som planerar en graviditet, visar ny forskning.

Det är forskare från Australien som följt nära 3500 kvinnor och deras väg mot graviditet. Studien visar att det kan vara värt några extra besök hos tandläkaren om det finns planer på att skaffa barn.

Inflammerat tandkött kan förlänga tiden det tar för en kvinna att bli gravid med två månader, visar preliminära forskningsresultat.

Bakterier sprider sig

Enligt professor Rogert Hart, som presenterade studien på den internationella fertilitetskonferens som just nu pågår i Stockholm, sprider sig bakterier från tandköttsinflammationen ut i blodet och skapar problem i samma utsträckning som för den med övervikt.

Tandläkarbesök uppmuntras

– Det verkar som om alla kvinnor borde uppmuntras att besöka tandläkaren och få alla former av tandköttsproblem behandlade innan de försöker bli gravida. Det är lätt behandlat och handlar oftast bara om inte mer än fyra extra besök hos tandläkaren, säger Roger Hart.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida