Tillsats från komjölk gav bättre modersmjölksersättning
Forskare i Umeå har i en liten studie upptäckt att om så kallad komjölksfraktion tillsätts får barnen färre öroninflammationer och bättre kognitiv förmåga.
Att barnet ammas i sex månader rekommenderas – men det är inte alltid möjligt och därför är det viktigt att den ersättning som ges med nappflaska är så bra sammansatt som möjligt.
De modersmjölksersättningar som finns i dag har blivit allt bättre när det gäller kvalitet och sammansättning, men trots det kan man på gruppnivå fortfarande se skillnader mellan barn som ammas och barn som får nappflaska.
Är mer sjuka
De tydligaste skillnaderna är att barn som får ersättning växer snabbare under det första året, har en långsammare kognitiv utveckling och är mer sjuka i infektioner som öroninflammation, luftvägsinfektion och magsjuka.
Kanske är det ändå något som saknas i modersmjölksersättningen, funderade Niklas Timby, barnneurolog och doktorand vid Umeå universitet.
Liknar människomjölk
I en studie testade Niklas Timby och hans kolleger att tillsätta mjölkfettdroppsmembran från komjölk som liknar samma substans i människomjölk och som innehåller en lång rad biologiskt aktiva komponenter.
Detta saknas i vanlig modersmjölksersättning eftersom man använder vegetabiliskt fett i den.
I studien ingick 160 barn. Hälften lottades till ersättning med den speciella tillsatsen och hälften fick vanlig ersättning.
Studien måste bekräftas
Det visade sig att barnen som fick den nya ersättningen hade färre öroninflammationer och presterade bättre vid ett psykologiskt test av den kognitiva förmågan när de var ett år gamla, jämfört med barn som fick den vanliga ersättningen. Däremot var det ingen skillnad i viktuppgång.
– Det är lovande resultat som kan innebära hälsovinster både på kort och lång sikt, men innan vi kan ge nya rekommendationer måste det här bekräftas av fler studier, säger Niklas Timby.
Resultaten av studien presenteras i Niklas Timbys avhandling som han lägger fram på fredag den 16 maj.