Tvingades föda ensam på toalett – sjukhuset kritiseras

Tvingades föda ensam på toalett – sjukhuset kritiseras
Ivo kritiserar Mölndals sjukhus. Arkivbild: Marie Ullnert

Kvinnan och hennes panikslagne man fick själva ta hand om förlossningen trots att de var på sjukhuset. Mölndals sjukhus får nu kritik för bristfällig övervakning.

26 augusti 2015

Våren 2014 kom kvinnan och hennes man till Mölndals sjukhus på grund av värkar. Kvinnan, som var förstföderska, bedömdes vara i latensfas och fick morfin och sömnmedel. Därefter flyttades hon till ett rum som låg fem våningar under förlossningsavdelningen.

Enligt kvinnans anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, blev hon inte undersökt vaginalt för att se hur öppen hon var.

Några timmar senare, på morgonen, ringde maken till förlossningen och var orolig över att ”något slemmigt hängde ut från underlivet”. Enligt anmälan fick han beskedet att allt var normalt och att personalen skulle titta till dem lite senare.

Barnet kom ut

Tre minuter senare ringde mannen i panik till förlossningen igen eftersom barnets huvud började komma ut. ”Kort därefter fick vi på egen hand förlösa vårt barn med alla de risker detta innebär”, skriver kvinnan till Ivo. Bland annat var navelsträngen virad runt halsen, enligt journalen.

Ingen kom till skada vid förlossningen men föräldraparet beskriver hur stressande och traumatiskt det var. Kvinnan anser också att den omvårdnadsdokumentation som upprättades efter förlossningen förskönar det som hänt och innehåller ”klart förmildrande omständigheter till personalens fördel”.

Hög arbetsbelastning

Ivo riktar nu kritik mot sjukhuset. Övervakningen efter morfininjektionen var bristfällig och patienten fick inte god och säker vård.

Sjukhuset anger att man hade hög arbetsbelastning vid tiden för händelsen och att man nu har vidtagit åtgärder och korrigerat sina rutiner.

Diarienummer hos Ivo: : 8.2-23662/201

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida