Ukraina. ”Vårdpersonalen behöver det mest elementära”

Ukraina. ”Vårdpersonalen behöver det mest elementära”
Galina Tol-Fakkar. Foto: Vårdförbundet

Vårdförbundet i Linköping hade ett samarbete med Ukraina. Nu står det still, säger den svenska barnmorskan Galina Tol-Fakkar.

Hemma i Linköping följer Galina Tol-Fakkar händelseutvecklingen noga via flera utländska tevekanaler, Facebook och dagliga telefonsamtal med sin bror i Ukraina. I månader har aktivister protesterat på Självständighetstorget i huvudstaden Kiev och enligt Galina Tol-Fakkar har många sårade fått söka vård utomlands i exempelvis Tjeckien och Polen, då de inte kunnat få hjälp i hemlandet.

– Jag tänker på de brister som finns inom den ukrainska vården och som var stora redan innan. Nyligen såg jag att de efterlyste koksalt, vårdpersonalen behöver de mest elementära, säger hon.

”Vill inte utsätta svenskar för fara”

Strax före årsskiftet rapporterade Vårdfokus om ett lyckat samarbete mellan barnmorskorna i Linköping och deras kolleger i den ukrainska staden Lviv. Vården i Ukraina ligger långt efter den västeuropeiska och därför kom ukrainska barnmorskor och läkare till Universitetssjukhuset i Linköping på studiebesök 2009 för att se hur en välfungerande förlossningsvård kan se ut.

Året därpå kom den ukrainska delegationen igen och det fanns också planer på att svenskarna skulle besöka Ukraina, men det ligger nu på is. Den dramatiska händelseutvecklingen i landet gör att samarbetet står stilla, berättar eldsjälen Galina Tol-Fakkar, barnmorska med rötter i Ukraina.

– Vi som är från forna Östeuropa är vana vid farliga situationer men vårdpersonal från Sverige kan inte utsättas för fara. Förut handlade det spända läget bara om Ukraina, men nu handlar det om hela världen, säger hon och syftar på den ryske president Putins vapenskrammel.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida