Alarmerande om bakteriedödande silver

Alarmerande om bakteriedödande silver
Silvernanopartiklar används som antibakteriell beläggning i till exempel träningskläder. Arkivbild: Mostphotos

Silvernanopartiklar kan störa hjärnans utveckling, visar två nya studier.  

15 december 2014

Silvernanopartiklar blir allt vanligare som antibakteriell beläggning, till exempel i kylskåp, tvättmaskiner, sportkläder och skor, men används också inom alternativmedicinen då de kallas kolloidalt silver.

Studierna, som gjorts vid Lunds universitet, visar att guld- och silvernanopartiklar kan påverka de stamceller som ger upphov till nervceller i hjärnan och i näthinnan. Nervcellerna är särskilt känsliga under utvecklingsstadiet, men också mogna celler påverkas och kan dö.

Oroväckande resultat

– Våra resultat är onekligen alarmerande, säger Fredrik Johansson vid Lunds universitet, en av forskarna bakom studierna.

Studierna är publicerade i den vetenskapliga tidskriften PlosOne. Forskningsresultaten visar att cellskadorna främst orsakas av silverjoner som frisätts från nanopartiklarna.

– Att både nervceller under tillväxt, det vill säga hjärnan hos foster och barn, samt ett av våra viktigaste sinnen, synen, kan påverkas är särskilt oroväckande då detta kan innebära allvarliga komplikationer, säger Ulrica Englund Johansson, docent vid avdelningen för oftalmologi, Lunds universitet.

Finns inom vården

Vårdfokus berättade nyligen om ett företag som marknadsför ett alternativmedicinskt medel som innehåller så kallat kolloidalt silver och vars vd på Facebook hävdar att det kan användas mot bland annat cancer.

Nanosilver används också inom den vanliga vården i textilier och vissa typer av sjukhusmaterial. Men för ett par år sedan beslutade Stockholms läns landsting att sådana produkter inte ska användas (se länk till höger).

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida