Kraftig minskning av antalet specialistsjuksköterskor

På ett år har antalet specialistsjuksköterskor blivit 600 färre. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

5 december 2013

Trots att fler examineras minskar ändå det totala antalet specialistsjuksköterskor, visar Socialstyrelsens statistik som jämför siffrorna för 2011 med 2010. Minskningen beror bland annat på att allt fler pensioneras varje år.

Mindre än hälften är specialister

Specialistsjuksköterskor utgör mindre än hälften av alla sjuksköterskor och fortsätter stadigt att minska. Detta kan jämföras med 1995 då två tredjedelar av alla sjuksköterskor hade specialistkompetens.

Antalet barn- och ungdomssjuksköterskor har ökat mest, med 16 procent, medan antalet medicin- och kirurgisjuksköterskor minskat med en tredjedel.

En lönefråga enligt Vårdförbundet

– Ett av problemen är att det inte lönar sig med specialistutbildning. Det tar i genomsnitt 19 år för en sjuksköterska att tjäna in sin specialistutbildning. Det kan till och med vara så att en sjuksköterska som arbetar på exempelvis en akutmottagning och vidareutbildar sig till barnsjuksköterska får gå ner i lön när han/hon börjar arbeta på barnkliniken eftersom barnsjuksköterskan då anses som ny i yrket. Något liknande för en barnläkare vore totalt otänkbart, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i en kommentar.

En viktig pusselbit för att lösa problemet är, enligt Vårdförbundet, att införa betald specialistutbildning, så kallad Akademisk specialisttjänstgöring, för sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida