Nytt försök att få till ambulansutbildning i Lund

Nytt försök att få till ambulansutbildning i Lund
Det måste utbildas fler ambulanssjuksköterskor i Skåne, anser fack och arbetsgivare. Men vem ska betala? Arkivbild: Mostphoto

Fack och arbetsgivare i gemensam aktion för att lösa bristen på ambulanssjuksköterskor i Skåne.

30 januari 2014

Med kort varsel lade Lunds universitet ner specialistutbildningen inom ambulanssjukvård som skulle ha startat den här terminen. Detta trots att utbildningen var fulltecknad och trots att behovet av ambulanssjuksköterskor är stort i Skåne.

Bortprioriterat

Även en specialistutbildning inom onkologi har sparats in den här terminen. Och nu, i tider av barnmorskebrist, drar universitetet också ner på antalet utbildningsplatser på barnmorskeutbildningen, vilket Vårdfokus berättade om tidigare i veckan.

Besparingarna som drabbar bristyrken har fått både fack och arbetsgivare att reagera. Nu tar Vårdförbundet och Region Skåne tillsammans med Falck ambulans ytterligare ett steg för att försöka påverka Lunds universitet.

Gemensam sak

I mars träffas representanter från alla parter för att diskutera hur en specialistutbildning inom ambulanssjukvård skulle kunna komma till stånd i höst, trots minskade statliga medel till universitetet.

Förhoppningen är fortfarande att universitetet ska prioritera om, berättar Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne. Men ett alternativ som diskuteras är uppdragsutbildningar. Det kräver att Region Skåne går in och betalar, men detta finns det i nuläget inga beslut om.

– Gruppen har bett universitetet att ta fram en offert på vad en specialistutbildning kostar, säger Mats Runsten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida