Vårdförbundet vill ha löften

Vårdförbundet vill ha löften
För första gången någonsin i Almedalen bjöds Vårdförbunds- ordföranden Sineva Ribeiro (tvåa från vänster) upp på stora scenen, under Miljöpartiets dag. Hon berättade om Akademisk specialisttjänstgöring, en idé som partiet nappat på. Foto: Kicki Engström Höjer

Nu är det dags. Sjuksköterskors specialistutbildning måste bli ett nationellt ansvar och ske inom ramen för en anställning, som för läkarna, anser förbundet. ??

Sju gånger ställde Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro frågan under Almedalsveckan: ”Hur ser ni på att införa en nationell reglering av specialistsjuksköterske­utbildningarna?” Företrädare för alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, fick frågan. Dem valde Vårdförbundet att inte bjuda in (se separat artikel på sidan 15).

Bara två gånger fick Sineva Ribeiro ett tydligt svar: ja, det är ett nationellt ansvar.

?Att det behövs satsningar på utbildning av specialistsjuksköterskor tycker alla tillfrågade partier. Men i dagsläget är det endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har avsatt pengar i sina skuggbudgetar för att genomföra Vårdförbundets modell. ?

— Vi har prioriterat specialistutbildning inom psykiatri och äldreomsorg i vår nuvarande budget. Det här kommer inte landsting och kommuner att klara själva utan det måste ske på nationell nivå för att något ska hända, sade Miljöpartiets Gunvor G Ericson.??

Socialdemokraterna har tidigare sagt att det behövs en nationell lösning, men i utfrågningen i Almedalen svarade Lena Hallengren ”njae” på frågan.

?— Vi vill att landsting och regioner jobbar vidare och utvecklar en gemensam modell. Det försök som nu görs i Västra Götaland kan tjäna som förebild. Landstingen måste vara delaktiga i det här, sade Lena Hallengren.?

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro hade många invändningar och pekade bland annat på att risken är stor att frågan precis som i dag kommer att hanteras olika, att det blir 21 olika sätt att utbilda.??

Var allianspartierna står i frågan om nationell reglering var inte heller helt klart. Centerpartiet, som tidigare drivit frågan, menar nu att ansvaret ligger hos landsting och kommuner.?

— Vårdförbundets förslag om AST, akademisk specialisttjänstgöring, är jätteintressant och Centerstämman har ställt sig bakom det. Våra landstingspolitiker jobbar för att driva fram det här, men jag anser inte att det behövs en nationell reglering, sade Anders W Jonsson.?

Även Kristdemokraternas Maria Larsson var bestämd över att det är landstingens och kommunernas ansvar, medan Folkpartiets Barbro Westerholm lutade mer åt att det måste till pengar från staten. Hon avslöjade också att frågan har varit uppe flera gånger till diskussion inom regeringen, men att det har stupat på finansieringen.??

Var Moderaterna står som parti var inte helt klart efter utfrågningen av Filippa Reinfeldt, men hon tyckte att förslaget ”lät intressant”.?

— Vi bekostar redan i dag specialistutbildningsplatser i Stockholm, men jag tycker absolut att vi ska diskutera det nationellt och se om det är något som inte bara varje landsting ska göra.?

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida