Vill att fler ska få betald specialistutbildning

Vill att fler ska få betald specialistutbildning
Folkpartiet i Västra Götaland vill utreda kostnaden för att låta sjuksköterskor specialistutbildar sig med lön. Arkivbild: Colourbox

Folkpartiet i Västra Götaland föreslår att regionen utökar sin satsning på betald specialistutbildning för sjuksköterskor så att alla i framtiden får sin utbildning betald.

17 april 2013

Den röd-gröna majoriteten i Västra Götaland har budgeterat för att 60 sjuksköterskor varje år ska kunna specialistutbilda sig med lön. Modellen innebär att man arbetar halvtid och studerar på halvtid med full lön under två år.

På samma villkor

Det här är en bra början tycker Folkpartiet, men vill att satsningen utökas. I en motion till regionfullmäktige föreslår två av partiets företrädare att regionen ska utreda vad som krävs för att man ska kunna ta ”ett regelmässigt ekonomiskt ansvar för sjuksköterskornas specialistutbildning”.

Partiet anser att det är viktigt att alla som studerar vidare får samma ekonomiska villkor och att 60 platser per år inte räcker långt när det behövs nästan 2 000 nya specialistsjuksköterskor i Västra Götaland.

Större lönespridning

Folkpartiet vill också se en förändring av lönepolitiken med en större lönespridning bland de vårdanställda.

– Regionen måste bryta den nuvarande situationen med en låg lönespridning, svaga utbildningsincitament och bristande värdering av erfarenhet. För att klara detta önskar vi en samverkan med de fackliga organisationerna för att utforma en strategi där det för enskilda medarbetare bättre lönar sig att vidareutbilda sig, att ta ansvar, visa engagemang och bidra med erfarenheter från en lång karriär, säger Kristina Grapenholm (FP).

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida