110 måste bort från Universitetssjukhuset i Lund
110 läkare och sjuksköterskor ska bort från Universitetssjukhuset i Lund. Sjukhusledningen hävdar att ingen blir av med jobbet. Vårdförbundet informerades inte om planerna.
Vårdförbundets lokala avdelning togs på sängen av beskedet imorse att över 100 personer måste bort. Någon samverkan har inte skett.
– Vi fick veta det via massmedierna. Det är högst anmärkningsvärt att arbetsgivaren inte har talat med oss om en sådan här stor sak, säger Pia Arndorff, ordförande i Skåne.
Ekonomichefen Håkan Cederholm bekräftar nedskärningarna, som främst kommer att beröra läkare och sjuksköterskor, men omfatta alla yrkesgrupper. Han säger dock att det ska lösas med naturlig avgång, det vill säga att vikariat inte tillsätts eller förlängs och via pensionsavgångar.
– Sjukhuset har en normal personalomsättning på 600-700 personer per år. Vår bedömning är att inga uppsägningar behöver ske, säger Håkan Cederholm.
Väntat överskott på en halv miljard
Sedan tidigare råder anställningsstopp och alla resor är inställda.
Enligt den senaste prognosen kommer Region Skåne gå plus med 568 miljoner kronor i år. Varför måste ni spara?
– Vi har krav på oss att visa ett överskott på två procent. Hittills har vi skördat frukterna av en god konjunktur men den är på väg ner och vi måste förbereda oss, säger Håkan Cederholm.
Han anser att sjukhusets divisionschefer har varit för dåliga på att hålla i pengarna.
– Uppenbarligen. Sedan årsskiftet har vi ökat med 110 personer och det har vi inte råd med.
Divisionscheferna ansåg troligen att det fanns ett behov?
– Naturligtvis. Men faktum är att vi ändå inte har det utrymmet och då är vi skyldiga att agera, säger Håkan Cederholm.
Har ni krävt mer pengar från politikerna?
– Den dialogen fortskrider ständigt. Alla sjukhus är i samma situation och medvetna om att det inte finns några pengar, säger han.
Alla ska lämna in förslag på åtgärder
Imorgon fredag ska divisionschefernas åtgärdsplaner för att få ekonomin i balans ligga på sjukhuschefen Bent Christensens bord. Först därefter anser arbetsgivaren att det är dags att koppla in facket.
– Sjukhuslendingen har dragit i nödbromsen ganska nyligen. Efter morgondagen vet vi vilka åtgärder som ska göras och då ska vi samverka, säger Håkan Cederholm.
Några möten är ännu inte inbokade.
Stort övertidsuttag
Enligt Vårdförbundet har sjukhuset ett jättelikt övertidsberg som motsvarar 38 heltidstjänster bara under årets åtta första månader. Pia Arndorff ifrågasätter hur sjukhuset ska klara sitt uppdrag att bedriva god och säker vård med de nya besparingarna.
– Man måste göra konsekvensanalyser kring vad det innebär att så många försvinner när man redan har använt 38 tjänster mer än vad det finns anställda, säger hon.