Allt fler landsting varnar för nedskärningar

Lågkonjunkturen börjar nu på allvar slå mot landstingens ekonomi. Indragningar av personal har aviserats på flera håll i landet. Men så länge inga varsel har lagts är åtminstone Vårdförbundets ordförande i Södermanland inte speciellt oroad för att förbundets medlemmar kommer att drabbas särskilt hårt.

– Det som däremot oroar mig är att vi inte ska få vara med och diskutera hur neddragningen ska gå till. Vi kommer att jobba för att få vara med i alla de rum där den här frågan ska behandlas, säger Margot Bergman, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Södermanland.

I den prognos över ekonomin som Sveriges kommuner och landsting i går offentliggjorde kommer tio av landets 21 landsting och regioner att gå med underskott i år.

Värst drabbat är Landstinget Sörmland med ett minus på 236 miljoner kronor. Även Norrbotten och Västerbotten drabbas hårt. Östergötland, Kronoberg och Västernorrland är andra landsting som går mot stora förluster. De stora landstingen och regionerna, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, visar däremot upp resultat som är bättre än väntat.

450 bort i Sörmland

I Södermanland lade den så kallade ”Nya majoriteten” (s, fp och mp) i onsdags fram ett krispaket där det föreslås att 450 tjänster ska bort inom Landstinget Sörmland fram till år 2011. Målet är att spara 300 miljoner kronor på tre år.

– Vad det kommer att innebära för våra medlemsgrupper går ännu inte att säga. De har ännu inte lagt några varsel, vilket vi är glada för. Så länge det inte är gjort kan vi få ett inflytande över hur effektiviseringen ska gå till, säger Margot Bergman.

Kommunals första reaktion i medierna var att krispaketet var en katastrof. Personalen kan inte springa fortare än vad den gör i dag.

– Jag har en lite vidare syn på begreppet effektivisering. Våra gruppers kunskaper och kompetens måste tas tillvara bättre. Genom att göra rätt saker på rätt sätt kan vi bidra med att göra vården effektivare, säger Margot Bergman.

100 varslade i Norrbotten

I Norrbotten har landstinget meddelat att hundra tjänster ska bort före årsskiftet. Varslet är redan lagt.

– Det som är mest bekymmersamt just nu är att arbetsgivaren tar till paniklösningar. Flera verksamheter har ensidigt meddelat att flex-avtalet ska sägas upp, att personalen inte får åka på redan beslutade kurser och att helgtjänstgöringen ska bli tätare. Men det är ingenting som vi har haft några samverkansöverläggningar kring, vare sig på central eller lokal nivå, säger Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Norrbotten.

Med tanke på alla vakanser tror hon inte att neddragningen i sig kommer att drabba Vårdförbundets medlemmar särskilt hårt.

– Men vi vet redan i dag att många verksamheter har det jättetufft. De har inte den bemanning som behövs för att kunna jobba på ett hälsosamt sätt. Går man nu fram med osthyveln är jag rädd för att många får det ännu tuffare än i dag, säger Katarina Johansson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida