Vårdekonomi

Besparingar i vården: Turbulent i Östergötland efter uppsägningar

Besparingar i vården: Turbulent i Östergötland efter uppsägningar
Emma Klingvall, Vårdförbundets ordförande i Östergötland, är kritisk till hur besparingarna hanterats. Montagebilder: Ulf Huett och Getty Images

Östergötland går mot ett stort underskott och är en av fem regioner som minskar sin personalstyrka. Vårdförbundet är kritiska till hur hela processen har skötts och ser med oro på hur medlemmarna drabbas av förflyttningar.

Samtliga regioner väntas i år gå med minst 12 miljarder kronor i underskott, detta trots besparingar på flera håll. I fem regioner har stora personalneddragningar skett, främst genom anställningsstopp och naturliga avgångar kombinerat med intern omflyttning av personal.

En av dessa är Östergötland som varslade 900 personer om uppsägning i februari. Bakgrunden är att personalstyrkan växte kraftigt under pandemiåren, tack vare extra statliga bidrag samtidig som kostnaderna ökade mindre än väntat. Trots fler anställda förbättrades inte tillgängligheten i vården. När bidragen minskade stod regionen med utgifter som vida översteg intäkterna.

Besparingar som rör upp känslor

Sedan varslet har mer än 700 tjänster dragits ned, framför allt inom administration och social-terapeutisk personal. Men dessa besparingar räckte inte, därför sades 235 personer upp i september, vilket innebär att antalet anställda minskat i nivå med varslet.

Emma Klingvall, Vårdförbundets ordförande i Östergötland, tycker att processen har skötts dåligt. Kritiken handlar bland annat om otydliga underlag inför förhandlingar och beslut samt att riskanalyser inte följts upp med konkreta åtgärder.  

Emma Klingvall. Foto: Ulf Huett

– Våra chefsmedlemmar har haft det väldigt tufft. Varselprocessen drog i gång mitt under sommaren så många fick avbryta sina semestrar. Det kom ny information hela tiden och cheferna har inte haft mandat att påverka vilken personal som ska förflyttas. Det skapar stress att försöka leda en verksamhet samtidigt som man har litet inflytande över besluten, säger Emma Klingvall.

Vårdförbundet nådde en förhandlingsframgång under sommaren. Hundratals tvisteförhandlingar om mångmiljonbelopp gällande felaktigt skyddsarbete under konflikten kvittades mot att samtliga medlemmar undantogs varslet.

Omplaceringar skapar oro

Ändå påverkas medlemmarna på flera plan av besparingar. Främst genom att de tappat kollegor i form av undersköterskor, arbetsterapeuter med flera, vilket gör jobbet tyngre. Men också för att många förflyttas till nya arbetsplatser. Orsaken är att Region Östergötland tagit fram ritningar för en ny organisation efter stålbadet där antalet anställda per enhet listats. Men personalminskningarna har slagit snett, på vissa håll är det för många och på andra för få.

– Vad händer när många tvingas flytta till arbetsplatser där de själva inte valt att vara? Vi är oroliga för att det ska slå mot gruppdynamik, kompetensen och motivationen. Det här skapar mycket oro. Jag vet flera medlemmar, bland annat tre biomedicinska analytiker, som helt lämnat sjukvården för att de inte orkar längre, säger Emma Klingvall.

Men nu har antalet sjuksköterskor ökat för första gången på länge, med 113 hittills i år. Hur ser du på det?

– Det är så klart positivt på ett sätt. Men det sker inte för att villkoren är bra, det handlar bara om färre alternativ när hyr dras ner. Det håller inte i längden att man tvingar personalen, redan nu ser vi att fler börjat åka till Norge för att jobba. Villkoren för våra medlemsgrupper måste bli bättre, säger Emma Klingvall.

Har strävat efter god samverkan

Niclas Lindahl, hr-direktör i Region Östergötland, håller med om att det är en turbulent tid när den nya organisation ska sättas samtidigt som det sker personalförflyttningar. Han håller dock inte med om att facken hållits utanför.

Niclas Lindahl, HR-chef Region Östergötland.
Niclas Lindahl. Foto Per Wahlgren, Region Östergötland

– Det här är en ny situation för många, det är inte ofta man behöver gå igenom så stora förändringar. Det har funnits stunder där vi har olika intressen, där vi som arbetsgivare måste göra saker som fackliga organisationer inte håller med om. Men vi har verkligen vinnlagt oss om att få till bra samverkan på alla nivåer, säger Niclas Lindahl.

Vårdförbundets medlemmar vittnar om vårdköer och att det är stressigt. Hur ska färre hinna göra lika mycket som förut?

– Varje verksamhet måste jobba för att hitta nya arbetssätt. Det kan exempelvis vara att uppgiftsväxla så att varje professions kompetens använts på bästa sätt.

Ser över möjligheten att arbetsväxla

Tidigare ökade undersköterskor mycket i antalet medan sjuksköterskor minskade. Var det en uttalad strategi?

– Vi hade många hyrsjuksköterskor inne tidigare vilket kompletterar bilden. Men självklart tittar vi långsiktigt på var det är möjligt att arbetsväxla. Får man inte tag på en yrkesgrupp måste man fundera på vad som kan läggas på andra. Men nu när vi dragit ner på hyr ökar sjuksköterskor igen, vilket vi är glada för.

Vårdförbundet menar att det inte håller på sikt, att villkoren måste bli bättre. Vad säger du om det?

– Vi jobbar med många saker för att yrket ska vara attraktivt. Villkoren är en del av det, men det finns andra faktorer som spelar in. Inte minst handlar det om att få känna att man gör skillnad varje dag och har chans att utveckla sig. Det ger arbetstillfredsställelse, säger Niclas Lindahl.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida