Facken kräver satsningar på vårdpersonalen i Skåne

Facken kräver satsningar på vårdpersonalen i Skåne
Monica Näslund anser att delar av tilläggsbudgeten ska användas till förbättringar av arbetsmiljön. Foto: Anders Olsson

Vårdförbundet och kommunal begär centrala förhandlingar om tilläggsbudgeten. (UPPDATERAD kl 11.30)

16 oktober 2013

Som Vårdfokus tidigare berättat stoppade i förra veckan Vårdförbundet och Kommunal den tilläggsbudget på 380 miljoner kronor som den politiska majoriteten i Region Skåne föreslagit ska användas för att täcka underskottet i hälso- och sjukvårdens budget.

De fackliga organisationerna anser att åtminstone en del av de pengar som återbetalats från Afa försäkringar ska användas till kompetensutveckling och förbättringar av arbetsmiljön för de anställda. Därför förklarade de sig oeniga i de mbl-förhandlingar som hölls med arbetsgivaren.

I går begärde de båda fackförbunden att frågan ska förhandlas centralt, vilket innebär att beslutet om tilläggsbudgeten fördröjs ytterligare.

– Det här var inga pengar som regionen hade räknat med. Med tanke på hur dålig arbetsmiljön är på många håll och att alla klagar på att de aldrig får någon kompetensutveckling måste någonting göras, säger Monica Näslund, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Skåne.

Enligt förslaget ska pengarna användas för att täcka ett underskott.

– Vi vill att delar av dem också måste gå till förbättringar för personalen

Regionstyrelsens ordförande, Pia Kinhult (M), hoppas att man ska ha kommit överens med Vårdförbundet och Kommunal ganska snart och att ett beslut kan tas den 29 oktober.

– Som jag ser det har vi samma syfte. Men vi tolkar det lite olika.

Så du menar att i det förslag som lagts kommer pengar att gå till förbättrad arbetsmiljö och kompetensutveckling för personalen.

– Definitivt.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida