Stora underskott i flera landsting

Stora underskott i flera landsting
Trots regeringens satsningar har flera landsting och regioner hål i plånboken. Arkivbild: Mosphotos

Regeringen satsar en miljard kronor extra. Men frågan är hur långt det räcker -  flera landsting och regioner går back med stora summor.

I regeringens budgetförslag för 2016 som presenterades i måndags finns bland annat en extra satsning på en miljard kronor som alla landsting och regioner får dela på, beroende på folkmängd. Från 2017 anslås 500 miljoner kronor per år.

Pengarna var en av de stora nyheterna, men frågan är hur långt de kommer att räcka eftersom många redan tampas med stora underskott. Här är några exempel: 

Värmland är på väg mot en jätteförlust och prognosen är att hälso- och sjukvården kommer gå 350 miljoner kronor minus. Anställningsstopp införs nu i flera verksamheter och det kan även bli aktuellt med uppsägningar. Landstinget dammsuger alla möjligheter till besparingar och såväl julbord som den årliga julgåvan till personalen dras in i år. 

Jämtland/Härjedalens underskott i år beräknas bli 265 miljoner kronor. Den nattsvarta prognosen gjorde att regionledningen åkte till Stockholm härom veckan för att träffa finansdepartementet och diskutera Jämtlands ekonomiska problem. 

Västernorrland räknar med att gå back med 262 miljoner kronor som ska läggas till ett redan stort underskott från förra året. Nu diskuteras bland annat att BB ska försvinna från Sollefteå och Örnsköldsvik, liksom barnsjukvård. Istället ska vården koncentreras till Sundsvall. Det ska också utredas om personalen kan få ta över driften av nedläggningshotade Sollefteå sjukhus. 

Dalarnas underskott beräknas också bli ungefär lika stort, nämligen 242 miljoner kronor. I juni sjösattes ett sparpaket med en lång rad åtgärder, som till exempel att eventuellt banta eller lägga ned akuten på Avesta lasarett och stänga sju olika vårdcentralfilialer. I november ska landstingsfullmäktige besluta om nästa sparpaket och då väntas ytterligare nedskärningar. 

Uppsala läns landsting ser ut att gå back med 52 miljoner kronor, men Akademiska sjukhusets underskott är betydligt större än så. Sjukhusets prognos är 200 miljoner minus i år. 

(Sammanställningen bygger på rapporter från lokalmedierna samt landstingens och regionernas hemsidor)

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida