Vårdförbundet gör tummen ner för budgeten

Vårdförbundet gör tummen ner för budgeten
Sineva Ribeiro, förbundsordförande. Foto Ulf Huett

Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, är förbannad och besviken på att vården får så lite plats i politiken.

18 september 2013

– Varenda dag pratar politikerna om jobben och skolan och lärarnas löner. Men ingen vågar ta helheten kring vården. Där är det tyst, från såväl regeringen som oppositionen. Det gör mig faktiskt lite förbannad, säger hon till Vårdfokus.

Sineva Ribeiro tycker det är bra att man satsar på personer med kronisk sjukdom, säkrare läkemedelsförskrivning till barn och förstärker arbetet mot antibiotikaresistens. Det hon saknar är en plan för vilken kunskap som behövs i vården och vem som ska stå för den kunskapen.

Hon hade framför allt väntat sig en satsning på specialistsjuksköterskorna. Inte minst med tanke på att statsminister Fredrik Reinfeldt gång på gång har använt sjuksköterskorna som exempel på en yrkesgrupp som tjänat på de så kallade jobbskatteavdragen.

– Men när vi tittar på statistiken ligger vi inte över någon annan grupp. Det är rätt så jämt inom välfärdens kvinnoyrken. I den budget som nu lagts finns ingenting som kommer att locka våra ungdomar att i framtiden söka sig till vården. Så min undran är vem som ska utföra allt det som regeringen ändå vill ska göras.

Utöver satsningarna inom hälso- och sjukvården som Socialdepartementet presenterade i dag har utbildningsminister Jan Björklund tidigare berättat om att regeringen lägger 100 miljoner kronor på fler utbildningsplatser för sjuksköterskor och barnmorskor i Stockholm. Se länk till höger.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida