När schemat ändras stup i kvarten: ”Inte hållbart att skicka ut beordran på sms”

Att ofta få sitt schema ändrat och arbetspass flyttade med kort varsel har numera blivit vardagsmat för många sjuksköterskor. Det har sitt pris för den som drabbas. Vad kan man göra? Det får du reda på i senaste avsnittet av Vårdfokuspodden.
Det plingar till i mobilen av ett sms: ”Hej. Skulle du kunna jobba en c-tur i dag? Många sjuka.” Ett nytt sms: ”Hej. Nu i helgen saknas en sjuksköterska lördag kväll + söndag kväll. Titta gärna på byten av pass så tar jag tacksamt emot era förslag”.
Många i vården får den här typen av meddelanden på sin fritid. Ofta handlar det om ändrat schema – så kallad förskjuten arbetstid. Vid Vårdförbundets övertids- och mertidsblockad i fjol började många arbetsgivare att använda sig av det för att bemanna arbetspass.
Trots att det nu snart gått ett år sedan blockaden slutade har det fortsatt och det dittills rätt ovanliga fenomenet med förskjuten arbetstid har numera blivit vardagsmat.
Ständiga schemaändringar med kort varsel
Det har sitt pris för den anställde. Det ger sämre ersättning och ger en stressande känsla av att alltid behöva vara tillgänglig. Allt fler sjuksköterskor vittnar om hur det har blivit allt svårare att planera sitt privatliv med de ständiga schemaändringarna som dessutom ofta kommer med kort varsel.
Hur blev det så här? Vad har man för rättigheter och hur kan det ändras? Hör Vårdfokus reporter Jonatan Westin intervjua Helena Szaruk, sjuksköterska och förtroendevald på Sahlgrenska.
Lyssna här eller på t ex Spotify:
Innehållet i det här blocket kan inte visas
Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.
Ändra mina inställningar för cookies