Vårdfokuspodden

Agneta evakuerade svenskar från tsunamin – hör hennes berättelse

Agneta evakuerade svenskar från tsunamin – hör hennes berättelse
Agneta Karlfeldt, Iva-sjuksköterska och f d chef för ambulansflyget i Sverige, var på plats i Thailand och evakuerade svenskar efter tsunamin 2004. Foto: Anders G Warne

Julen 2004 firar intensivvårdssjuksköterskan Agneta Karlfeldt hemma med familjen i Umeå. På nyheterna hör hon att det skett en stor jordbävning i Sydostasien. Tre dagar senare sitter hon på ett plan till Thailand för att hämta hem drabbade svenskar.

På annandag jul för 20 år sedan inträffar en stor jordbävning i havet utanför ön Sumatra. Skalvet utlöser en enorm flodvåg över Indiska oceanen. Vattenmassorna som sveper in över land krossar allt i sin väg och ödelägger hela samhällen. Över 220 000 människors miste livet i tsunamin, 543 av dem var svenskar. 

Agneta Karlfeldt arbetar vid den här tiden med ett projekt inom Svenska nationella ambulansflyget, SNAM, som ska bygga upp en resurs tillsammans med SAS för att kunna flyga hem svenskar som hamnat i katastrofområden och som behövde sjukvård. Projektet var försenat, men när de hör talas om jordbävningen böjar teamet ringa runt till varandra.

Bland de första på plats

Den 29 december sätter sig Agneta Karlfeldt och läkaren Lars Gunnar Larsson på ett plan ner till Thailand. Sent på kvällen lokal tid landar de i Phuket.

– Det var en otrolig röra som mötte oss, som ett plockepinn av bråte, möbler och raserade hotell. Så många människor överallt som var mer eller mindre trasiga i sina hudkostymer och som sökte efter sina anhöriga. Allt var grått och det rådde en konstig tystnad, samtidigt hörde vi skrik på hjälp, berättar hon i Vårdfokuspodden.

Tsunamin 2004

Den 26 december 2004 inträffade en jordbävning i havet utanför ön Sumatra. Efter skalvet, som mätte 9,0 på richterskalan, spreds en flodvåg över Indiska oceanen. De stora vattenmassorna krossade allt i sin väg och ödelade hela samhällen. Över 220 000 människors miste livet i tsunamin, 543 av dem var svenskar.

Räddningsarbetet var komplicerat. Det tog flera dygn innan omvärlden insåg den fulla vidden av katastrofen och det drabbade områdets storlek försvårade logistiken i hjälparbetet.

Den svenska regeringen och Utrikesdepartement fick mycket kritik för hur insatserna organiserades de första dagarna och för frånvaron av en krisplan för katastrofer som drabbar svenskar utomlands.

Nyhetsklippet i början av podden kommer från Sveriges Radio. Intervjun med Agneta Karlfeldt spelades in tidigare i år i samband med en artikelserie i Vårdfokus om vårdpersonal som arbetat vid olika uppmärksammade katastrofer.

Reporter är Sanna Björkman. Ansvarig utgivare är Michelle Wahrolén. Lyssna på avsnittet här nedan eller på till exempel Spotify:

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida