Akademiska öppnar tillfällig avdelning

Akademiska öppnar tillfällig avdelning
Akademiska sjukhuset i Uppsala tar till krisåtgärder för att lösa vårdplatsbristen. Foto: Akademiska sjukhuset

Bemanningssjuksköterskor ska rädda den akuta bristen på personal och vårdplatser på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

17 januari 2014

Planen är att den tillfälliga avdelningen ska hållas öppen i två till tre månader och bemannas med i huvudsak timanställda hyrsjuksköterskor och undersköterskor från bemanningsföretag. På avdelningen ska framför allt medicinskt färdigbehandlade patienter vårdas, så att det görs rum för mer akut sjuka på övriga vårdavdelningar.

Bättre planering

Samtidigt införs nya rutiner för bättre planering inför kvällar och helger. För att få bättre översikt får en person mandat att fördela vårdplatser under jourtid.

Initiativen kommer efter påtryckningar från Vårdförbundet i Uppsala, som tidigare i veckan satte ner foten och krävde akuta åtgärder eftersom bristen på sjuksköterskor och vårdplatser lett till en ohållbar arbetsmiljö, framför allt nattetid och på akutmottagningen. Det i sin tur har har inneburit stora risker för patienterna.

Rätt respons

Monica Hedström Carlsson, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, är mer hoppfull nu än tidigare och tycker att arbetsgivaren äntligen tar till rätt åtgärder och försöker lösa problemen.

– Jag hoppas att det kommer att bli bättre nu, att det blir lite mer ordning och reda. Det är precis de här problemen vi har påtalat, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida