Akuten i Lund stängs delvis på natten på grund av sjuksköterskebristen

Akuten i Lund stängs delvis på natten på grund av sjuksköterskebristen
Från den 22 juni tas bara vissa patienter emot nattetid på akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Troligen första gången i Sverige som ett universitetssjukhus tvingas hålla akuten stängd.

Vårdfokus har flera gånger skrivit om den akuta bristen på sjuksköterskor på flera av akutmottagningarna på sjukhusen i Skåne. Allra värst är läget på akuten vid Skånes universitetsjukhus i Lund, där det i sommar kommer att saknas cirka tio sjuksköterskor per dygn.

Framförallt saknas larmsjuksköterskor, det vill säga sjuksköterskor som är speciellt tränade i att ta emot patienter med livshotande tillstånd.

Efter 21.00 tas inga ambulanser emot

Regionledningen har i dag därför beslutat att alla ambulanstransporter som normalt ska till akuten i Lund från och med den 22 juni till den 16 augusti ska omdirigeras till Malmös akutmottagning mellan 21.00 på kvällen och 08.00 på morgonen.

Inte ens prio 1-larmen, det vill säga patienter med livshotande tillstånd, får köras till akuten i Lund nattetid.

Däremot kommer patienter som kommer in för rikssjukvård, exempelvis barn som behöver hjärtkirurgi, att tas emot på Lunds akutmottagning även nattetid.

Skickas direkt till avdelningarna

Patienter med livshotande hjärnskador skickas direkt till neurokirurgen, utan att passera akuten. Likadant kommer det att bli för patienter med höftfrakturer, som transporteras direkt till röntgen för att sedan läggas in på en avdelning. Även strokepatienter kommer direkt till röntgen för att därefter läggas in på en avdelning.

Akuten i Lund ska nattetid förstärkas med läkare och sjuksköterskor från primärvården för att ta emot patienter som självmant tar sig till akuten, vilket normalt sett inte rör sig om lika många som kommer in med ambulans och som dessutom oftast inte har livshotande skador eller sjukdomar. 

Vårdförbundet varnade tidigt

– Trots att vi redan i januari flaggade för den här situationen har vi inte lyckats få gehör för de siffror som vi presenterade då. Regionledningen och politikerna har valt att blunda för verkligheten, vilket slutat med den här tragiska nödlösningen, säger Ywonne Björkman, samordnare för Vårdförbundets huvudskyddsombud i Skåne.

Men som det nu blivit är det ändå det enda som kan göras anser hon. Som Vårdfokus berättade i fredags var just en stängning av akuten i Lund det alternativ som Vårdförbundet själva såg som den enda lösningen för att inte deras medlemmar ska tvingas arbeta dygnet runt i sommar.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida