Vårdförbundet kräver att akuten i Lund stängs

Vårdförbundet kräver att akuten i Lund stängs
Om man stänger akuten i Lund hinner personalen återhämta sig. Sen får man gör likadant åt andra hållet, det vill säga switcha mellan sjukhusen, säger Ywonne Björkman, Vårdförbundets teamsamordnare för huvudskyddsombuden i Region Skåne,

Enda sättet att klara sommaren, enligt huvudskyddsombuden.

Under hela dagen har Vårdförbundets huvudskyddsombud för samtliga förvaltningar i Region Skåne suttit samlade för att försöka reda ut hur sommarsituationen i regionen ska klaras utan att Vårdförbundets medlemsgrupper bränner ut sig helt.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat råder det redan innan sommaren stor brist på vårdplatser på sjukhusen i Skåne, vilket har ökat belastningen på akutmottagningarna. Förutom att personalen ska ta hand om de akuta patienterna måste de även vårda patienter som det inte finns några sängplatser för.

2 000 pass obemannade

Samtidigt är det stor brist på personal. På de fem största sjukhusen i Skåne med akutmottagningar öppna 24 timmar om dygnet saknas hela 2 000 sjuksköterskepass under sommaren, enligt Vårdförbundet Skånes beräkningar.

I förra veckan gjorde moderaterna ett utspel i lokalmedierna om att regionen planerade att stänga akuten i Lund under sommaren. Socialdemokraterna och Miljöpartiet dementerade genast uppgifterna, medan sjukhuschefen Jan Eriksson erkände att det var ett av många förslag som hade diskuterats.

Livshotande fall till Lund

Och det är faktiskt också den lösning som Vårdförbundet i Skåne rekommenderar. De anser att de enda patienter som ska tas emot i Lund är de som kommer in med livshotande tillstånd eller som passerar akuten för att få rikssjukvård i Lund. Övriga bör hänvisas till Malmö eller någon av de andra akutmottagningarna i länet, anser de.

– Politikerna måste våga tala om för allmänheten hur det ser ut. Ett stort problem för akutmottagningarna är att folk som inte hör hemma där söker sig dit med åkommor som lika gärna hade klarats av i primärvården, säger Stephani Wichman, huvudskyddsombud på Skånes universitetssjukhus.

Vårdförbundets teamsamordnare för huvudskyddsombuden i Region Skåne, Ywonne Björkman, anser att om man stänger akuten i Lund så ”toppar” man i stället de övriga akutverksamheterna så att de kan fungera optimalt.

”Hinner återhämta sig”

– Då hinner personalen på akuten i Lund återhämta sig. Sedan får man gör likadant åt andra hållet, det vill säga switcha mellan sjukhusen.

Visserligen kommer en del personal från Lund tvingas arbeta i Malmö under en period, men då under bättre förhållanden än i dag eftersom det nu fattas sjuksköterskor på båda ställena.

– Men för att stänga en akutmottagning krävs det modiga politiker som vågar informera allmänheten om hur verkligheten ser ut. Och det tror vi faktiskt inte att de vågar, säger huvudskyddsombudet Malin Fagrell, huvudskyddsombud inom division 1, som bland annat innefattar akutmottagningarna, på Skånes universitetssjukhus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida