Allt fler landsting satsar extra pengar för att höja lönerna

Allt fler landsting satsar extra pengar för att höja lönerna
Vårdfokus har tidigare skrivit om hur landsting och regioner lönesatsar för att kunna konkurrera om sjuksköterskorna. Arkivbild: Mostphotos

Beslut i Västmanland, Blekinge och Skåne om budgetsatsningar på Vårdförbundets grupper.

Landstinget i Västmanland satsade drygt 17 miljoner extra i år för att höja lönerna bland annat för sjuksköterskor som det råder stor brist på.

Ställa in operationer

– Vi har gjort en analys av situationen och avsätter nu ytterligare 30 miljoner kronor för lönesatsningar nästa år, säger landstingsrådet Lena Johansson (S) till Västmanlands läns tidning.

Sjukhuset i Västerås har de senaste åren fått stänga vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist. Nu tvingas man också ställa in operationer eftersom elva specialistsjuksköterskor på operationskliniken sagt upp sig i protest.

Arbeta färre helger

I Skåne har den nya rödgröna regionledningen i veckan lagt fram sin budget och lovar bland annat att satsa på betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Dessutom blir det minskad helgtjänstgöring för vårdpersonal, från varannan helg till två helger av fem. Förändringen påbörjas under 2015 och fortsätter under 2016.

Landstinget i Blekinge lägger 21 miljoner kronor under en treårsperiod på att höja lönen för vårdpersonal inom bristyrken. De extra pengarna ges utöver ordinarie löneökningar inom yrkena. De som berörs av den utökade lönepotten är bland andra sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

Stockholm satsar på specialistsjuksköterskor

I Stockholm, där de styrande allianspartierna sitter kvar i minoritet, presenterades budgeten i dag där man lovar fortsatt satsning på lönerna för specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor i förlossningsvården.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida