Ambulansen i Värmland får behålla veckoarbetstiden

Ambulansen i Värmland får behålla veckoarbetstiden
Ambulanspersonalen i Värmland blir av med jourpass. Detta samtidigt som man får behålla sin gamla veckoarbetstid, något som arbetsgivaren tidigare krävt. Arkivbild: Colourbox

Striden om de värmländska ambulanssjuksköterskornas arbetstid är avgjord. Personalen får behålla sin tidigare veckoarbetstid, samtidigt som jour och dygnsarbetspass försvinner.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om arbetet med att få bort jourpassen för ambulanssjuksköterskorna i Värmland. Tidigare har jourpassen inneburit att personalen i vissa fall fått arbeta upp till 24 timmar per dygn, en modell som arbetsgivaren och Vårdförbundet varit ense om att få bort.

Men för att bekosta förändringen har arbetsgivaren velat höja arbetstiden från 36,33 till 38,25 timmar i veckan. Därigenom har man också velat undanta ambulanssjuksköterskorna från det lokala avtal som säger att alla som jobbar minst tio procent natt har 36,33 timmar i veckan.

”En upprättelse”

Men efter tuffa förhandlingar har landstinget ändrat sig, jourpassen ska bort samtidigt som veckoarbetstiden blir oförändrad.

– Det är stora säkerhetsrisker för våra medlemmar att ha sådana arbetstider. Därför är det här en upprättelse, det är det här vi har strävat efter. Ett stort grattis till alla medlemmar i ambulansen, säger Ann-Britt Jonsson, vice ordförande i Vårdförbundet Värmland.

Tufft in i det sista

Överenskommelsen var dock inte helt enkel att ro i hamn. Vårdförbundet var nära att säga upp det lokala tidbanksavtalet och skicka en anmälan till Arbetsmiljöverket. Dessutom krävde förbundet att den tillfälliga överenskommelsen om måltidsuppehåll i stället för schemalagd rast skulle upphöra omedelbart. Då vek sig arbetsgivaren.

– Ledningen skriver i sitt pressmeddelande att vi har nått en överenskommelse om förbättringar för ambulanspersonalen, men det är för att vi ställde ett ultimatum. Vi är jättenöjda, men är sorgligt att man ska behöva gå den vägen innan något händer, säger Ann-Britt Jonsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida