Ambulanssjuksköterskor varnas efter flygande passbyte

Ambulanssjuksköterskor varnas efter flygande passbyte
Två ambulanssjuksköterskor i Halland varnas efter att ha genomfört passbybyten mitt under pågående utryckning. Arkivbild: Colourbox

Under pågående prio 1-uttryckningar körde ambulanssjuksköterskorna in till stationen för avlösning eftersom deras arbetspass var slut. För detta har de nu fått en varning av arbetsgivaren, vilket Vårdförbundet tycker är olyckligt.

Händelserna inträffade vid tre tillfällen under 2011. Region Halland har hela tiden velat dela ut en skriftlig varning till personalen. Men då det inte funnits några skrivna regler kring så kallade ”flygande passbyte” motsatte sig Vårdförbundet i Halland detta, något som ledde fram till centrala tvisteförhandlingar.

”Ytterst allvarligt”

Efter att förbundet i början på februari gick med på att släppa sitt tolkningsföreträde har nu alltså varningen utdelats till de berörda sjuksköterskorna.

– Efter att ha haft ett resonemang med Region Hallands avdelning för arbetsgivarfrågor bestämde vi oss för att dela ut varningen. Vi ser ytterst allvarligt på deras agerande. Det handlar om prio 1-larm som är akut livshotande. Varje liten försening kan påverka patientsäkerheten, säger Anders Westberg, förvaltningschef för ambulanssjukvården i region Halland.

Anders Westberg ser därmed saken som utredd.

– Det här är beslutet som vi fattat. Från vår sida är detta nu avslutat, säger han.

Enskilda ska inte bära oket

Vårdförbundet beklagar dock arbetsgivarens handlande. Enligt Camilla Henningsson, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet Halland, väljer regionen att slå enskilda medarbetare på fingrarna i stället för att diskutera organisationsproblem.

– Vi tror på en arbetsmiljö som är utvecklande och där man ser möjligheten till att lära i stället för att fälla. Så som patientlagstiftningen är utförd i dag handlar det om att lyfta fram struktur- och organisationsfel, inte låta enskilda personer bära oket. Att leverera varningar ger ingen vinst, säger Camilla Henningsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida