Enhetschefen bekräftar att situationen på blodcentralen i Lund är besvärlig

Enhetschefen bekräftar att situationen på blodcentralen i Lund är besvärlig
Blodcentralen i Lund har svårt att bemanna upp med erfarna biomedicinska analytiker. Arkivbild Mostphotos

Men hon är trots allt optimistisk inför framtiden.

I går rapporterade Vårdfokus att många av de mest erfarna biomedicinska analytikerna vid avdelningen för transfusionsmedicin på Skånes universitetsjukhus i Lund har slutat.

Enligt den personal som Vårdfokus pratade med berodde det i första hand på att de inte längre orkade med de tuffa arbetstider som råder på avdelningen sedan arbetsgivaren ensidigt sade upp det lokala kvotavtalet för tre år sedan.

Vårdfokus pratade både med en biomedicinsk analytiker som fortfarande arbetar kvar på avdelningen och en som valt att lämna den. Båda intygade att sedan förra hösten hade tio till tolv biomedicinska analytiker sagt upp sig.

Sju har slutat

Men enligt enhetschefen Catharina Delleskog stämmer inte uppgifterna. Enligt henne har sju biomedicinska analytiker lämnat avdelningen sedan 2012, varav en har gått i person.

Hon tror att personalen även räknat in vikarier som fått sluta när de nämner att så många som tio-tolv personer skulle ha slutat.

För tillfället saknas det enligt Catharina Delleskog fyra biomedicinska analytiker. Men två nya har anställts och ska börja arbeta på avdelningen i augusti respektive september. Därefter ska man försöka anställa ytterligare två biomedicinska analytiker.

Att anställa många biomedicinska analytiker på en gång fungerar inte på en sådan specialiserad avdelning som transfusionsmedicin. Det tar lång tid att lära sig att göra specialanalyserna på egen hand och den som är ny måste därför läras upp i tätt samarbete med någon av de mer erfarna biomedicinska analytikerna.

I Skåne är transfusionsmedicin i Lund den enda avdelningen som under jourtid, kvällar och nätter kan göra den här typen av analyser. Exempelvis för personer som bär på olika typer av antikroppar och därför inte kan få vilket blod som helst. Man servar även Halland, Kronoberg och Blekinge med en del analyser som de inte har kompetens att själva utföra.

Ser det som bekymmersamt

Även om personalens siffror över hur många som slutat inte stämmer håller Catharina Delleskog med om att situationen är bekymmersam.

– Problemet är att vi har luckor och att ganska många är nya. De har inte den erfarenhet som krävs för att arbeta ensamma. De som är erfarna är därför tvungna att arbeta fler helger än övrig personal, eftersom det är då personalen jobbar ensamma.

Catharina Delleskog har full förståelse personalens oro för att fler ska lämna avdelningen på grund av de tuffa arbetsvillkoren.

– Det är ju ingen som bara vill jobba kvällar och helger. Är man van att jobba var fjärde helg så blir det självklart tyngre om man måste jobba var tredje eller varannan helg med fler kvällar.

Hon berättar att ledningen nu tittar på olika typer av arbetstidsmodeller som skulle underlätta för personalen.

Samtidigt är hon bekymrad över de stora pensionsavgångar som väntar framöver. Det råder brist på biomedicinska analytiker och för den som kan välja mellan att jobba oregelbundna tider eller dagtid är det ofta det senare alternativet som lockar mest.

– Ändå måste jag vara optimistisk och tro att vi lyckas anställa de personer vi behöver, säger Catharina Delleskog.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida