Fler överbeläggningar på sjukhusen än förra hösten

Fler överbeläggningar på sjukhusen än förra hösten
Antalet överbeläggningar och utlokaliserade patienter är fler denna höst än förra året. Foto: TT

Problemet med bristen på vårdplatser bara växer.

12 december 2014

Politiker och sjukhusledningar har länge diskuterat bristen på vårdplatser som leder till fler överbeläggningar och utlokaliserade patienter. Men trots det ökar problemet.

Landstingen och regionernas egna siffror som rapporteras in till arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att både överbeläggningarna och antalet utlokaliserade patienter har varit fler den här hösten jämfört med förra året.

Värst i Sörmland

För riket i genomsnitt var antalet överbeläggningar 2,2 patienter per 100 disponibla vårdplatser under både september och oktober 2013.

I år var det 2,8 i september och 2,6 i oktober.

De här landstingen hade flest överbeläggningar i oktober:

  • Sörmland 5,0
  • Västerbotten 3,9
  • Gävleborg 3,8
  • Uppsala 3,4
  • Skåne 3,3
  • Östergötland 3,3

100 kliniker ständigt överbelagda

Tidningen Sjukhusläkaren har granskat beläggningen på 16 sjukhus under januari till april och i september. De fann fler än 100 kliniker med ständiga överbeläggningar. Det finns ett flertal kliniker som ligger på 120 procents beläggning i snitt och dessutom har ett stort antal utlokaliserade patienter.

De flesta kliniker har som mål att beläggningen ska vara i snitt 85 procent.

Patienter i korridorer

I dag berättar lokala medier i Sundsvall om bristen på vårdplatser på sjukhuset. Under torsdagen hade sjukhuset 32 överbeläggningar och patienter fick vårdas i korridorer, trots att det inte är tillåtet.

I Sundsvall, precis som på många andra håll, är det bristen på sjuksköterskor som har gjort att sjukhusen tvingas stänga vårdplatser.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida